Pravobraniteljica: Poražavajuće je da žene čine samo 15 posto novog saziva Sabora

Podatak da su u novi saborski saziv izabrane 23 žene, ili 15,24 posto, poražavajuć je, rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja očekuje od mjerodavnih institucija da naplate kazne za stranke koje na kandidacijskim listama nisu poštivale zakonom propisanu kvotu od najmanje 40 posto žena.

Prema obavijesti Državnoga izbornog povjerenstva, od ukupno 166 kandidacijskih lista na njih 32 bilo je manje od 40 posto žena, a među njima je 11 lista Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om, kao i 5 lista koalicije Hrvatska raste predvođene SDP-om.

Kako je za svaku listu predviđena kazna od 50 tisuća kuna, dvije najveće koalicije mogle bi platiti kazne od 550 tisuća, odnosno 250 tisuća kuna. Kazne prijete i HDSSB-u, koaliciji Uspješna Hrvatska, kao nekim izvanparlamentarnim strankama.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić u razgovoru za HRT najavila je kako će pratiti je li Državno odvjetništvo pokrenulo postupke, a primjena kazne je na prekršajnim sudovima. Želim vjerovati u državne institucije da će raditi svoj posao i da ćemo, sedam godina nakon donošenja zakona o ravnopravnosti spolova iz 2008. koji propisuje rodne kvote, napokon početi primjenjivati zakon, a oni koji se ne budu pridržavali takvih propisa za to će propisno odgovarati, izjavila je pravobraniteljica.