Dodijeljene Nagrade publike Teatar.hr

Nagrada za predstavu godine Teatar.hr na svečanoj dodjeli Nagrada publike tog portala za postignuća u izvedbenim umjetnostima dodijeljena je predstavi 'Kristofor Kolumbo' redatelja Renea Medvešeka, dok su izvođačima godine proglašeni glumica Jadranka Đokić i tenor Domagoj Dorotić.

Predstava 'Kristofor Kolumbo' po tekstu Miroslava Krleže iz 1918. godine o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića novog kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, odabrana među pet finalista od ukupno 162 predstave premijerno izvedene u protekloj sezoni, proglašena je najboljom po izboru publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.

Izvođačem godine publika je proglasila opernog pjevača Domagoja Dorotića, donedavnog člana ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a odnedavno člana HNK-a Osijek. Jadranka Đokić izabrana je za najbolju izvođačicu godine. Publika je glasovala u deset kategorija, a nominirani su odabrani temeljem više od 25 tisuća glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem. U dva kruga glasovanja ove je godine sudjelovalo ukupno 95 tisuća ljudi.

Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Matiji Ferlinu, dok je tekst 'Elza hoda kroz zidove' Ivane Šojat Kuči proglašen najboljim novim dramskim tekstom. Festivalom sezone proglašen je festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous; nezavisnim kazalištem sezone kolektiv Montažstroj, dok je osoba godine, po mišljenju publike, Tena Štivičić. Nagradu publike za 'Događaj sezone' osvojila je sezona HNK-a Rijeka, dok je naslov 'Razočarenja godine' dodijeljen oduzimanju nacionalnog statusa Splitskom ljetu.

Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je put dodijeljena 2012. Glavna urednica Teatra.hr Nora Krstulović naglasila je da je sama svečanost dodjele Nagrada publike Teatar.hr tek dio cjelotjednog programa događanja koja je Teatar.hr od 14. do 21. studenoga organizirao u glavnom gradu za sve ljubitelje izvedbenih umjetnosti.