Park prirode Papuk uvršten na listu UNESCO-vih geoparkova

'Park prirode Papuk' uvršten je na listu geoparkova pod zaštitom UNESCO-a kao prvi i zasad jedini park u Hrvatskoj od iznimne geološke važnosti, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Papuk je uvršten u skupinu od 120 svjetskih geoparkova u 33 države svijeta, koji su pod zaštitom UNESCO-a, a nakon što je ta UN-ova agencija uspostavila novi Međunarodni program za geoznanost i geoparkove te brend 'UNESCO svjetski geoparkovi'.

Ravnateljica 'Parka prirode Papuk' Kristina Kožić istaknula je da je Papuk prvi i zasad jedini geopark u Hrvatskoj koji je svoj status dobio zbog iznimne geološke baštine gora Papuka i Krndije te je uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta. Vjerujem kako će novo brendiranje potaknuti daljnji razvoj Papuka i pridonijeti boljoj zaštiti geološke baštine, geoturizma i lokalne zajednice, rekla je.

Utemeljitelji svjetske mreže geoparkova četiri su geoparka iz Europe  - francuski Reserve Géologique de Haute Provence, njemački Vulkaneifel Geopark, grčki Petrified Forest of Lesvos i španjolski Maestrazgo Cultural Park. Cilj je bio potaknuti veću zaštitu lokacija od iznimne geološke važnosti. Danas tu mrežu čini 120 geoparkova čiju je važnost prepoznao UNESCO te ih je uzeo pod svoju zaštitu. 

Svjetski geoparkovi pričaju povijest naše planete staru 4,6 milijardi godina. Priča je to o geološkim procesima koji su oblikovali Zemlju, ali i o evoluciji samog čovječanstva. Na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine iz Hrvatske nalazi se i Nacionalni park Plitvička jezera.