Pilotkinja balona na solarni pogon Marija Petrić-Mikloušić

U White Sandsu, na vojnom poligonu u SAD-u 8. studenog Marija Petrić-Mikloušić ušla je u svjetsku povijest kao prva pilotkinja balona koji se vinuo u nebo pogonjen isključivo sunčevom energijom.

Let se odvijao u sklopu simpozija 'Space Withouth Rockets - Alternatives in space travel' koji je okupio najutjecajnije umjetnike, tehnologe, poduzetnike i znanstvenike uključene u stvaranje alternativnih metoda putovanja u svemir.

Prva pilotkinja u letu balonom na 'solarni pogon' Marija Petrić-Mikloušić gostovala je u emisiji 'Život je lijep'.Pomoću balona pokušava se letjeti već stoljećima, s više ili manje uspjeha. Današnja tehnologija i let je balonima učinila sigurnijim pa je sve više letača. Tako se u Novom Meksiku, već tradicionalno, održava 'Internacionalna Fiesta balona'

Zaljubljenici u let balonima na vrući zrak tamo su se po prvi puta okupili davne 1972. godine. Tada je bilo prijavljeno tek 13 pilota, dok je danas, 44 godine kasnije brojka dosegla respektabilnih četiri stotine balona kojima upravljaju piloti iz 22 zemlje svijeta.

'Internacionalna Fiesta balona' postala je jedna od omiljenih manifestacija u SAD-u, pa ne čudi da je ove godine privukla više od sto tisuća posjetitelja koji su uživali u prizoru koji se teško zaboravlja.