Kamo na vikend – Park prirode Biokovo

Mislite da je turistička sezona završila? Možda je strancima tako, ali mi domaći tijekom cijele godine možemo istraživati Lijepu našu. Idućih 8 tjedana, četvrtkom, mamit ćemo vas da se s obitelji zaputite u Istru, Slavoniju, Baranju, Dalmatinsku Zagoru, da uživate u ljepotama Zadra, Rijeke, Opatije, Zagreba, splitske rivijere.

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom dajemo vam pregršt ideja za vaš savršen vikend. Za početak, krenite u visine i nahranite dušu pogledom od kojeg zastaje dah. Posjetite Park prirode Biokovo.


Tamo se rađa bura. Tamo se šulja najljepša zmija - pjegava crvenkrpica. Tamo ćete istovremeno prodisati punim plućima, ali i ostati bez daha od silne ljepote. Tek 60-ak kilometara od najvećeg dalmatinskog grada stoji najviša i najduža dalmatinska planina - Biokovo, za koju Stipe Srzić, glavni čuvar prirode u Parku prirode Biokovo kaže da je najljepši ured na svijetu.

Kad se popnete na Biokovo, otoci Brač, Hvar, Korčula, čine vam se kao na dlanu, a ako imate sreće možda vidite i planinu Monte Gargano u Italiji, a možda čak i ŠtrumpfoveSmiley  Za vukove i medvjede se ne morate brinuti, od 40 000 posjetitelja koji u sezoni posjete park prirode niti jedan im nije bio zanimljiv.

Adrenalin se diže već vožnjom uskom biokovskom cestom koja je pravi izazov, govori Stipe. No, i za ljenčine kojima je pješačenje mrsko kao i trčanje, postoji rješenje- dovoljno je otići u botanički vrt Kotišina u podnožju planine. Nazivaju ga još Biokovo u malom. Zanimljivo je da Biokovo ima oko 1500 biljnih vrsta, a samo za usporedbu, neke europske zemlje, poput Velike Britanije, imaju na cijelom području tek 1000 i nešto vrsta, znači ovdje se radio o velikoj biološkoj raznolikosti, ističe Mila Vlajčić iz botaničkog vrta Kotišina.

Ako vam je dosta meditacije, na Biokovu možete naći i vrijeme je za malo akcije. Sljedbenici Indiana Jonesa svakako neće propustiti priliku probati spust na četiri sajle u Tučepima. Sigurne – 100 %! Naš zip line je namijenjen za apsolutno sve uzraste, najmlađe dite je bilo 2 godine i 10 miseci, a najstarija osoba gospođa od 80 godina, otkrili su Pierre Rogga i Thomas Mravičić. Ako bi nakon prve voženje još skiperi će vam udovoljiti na minutu- dvije, pustiti vas da visite u zraku i glumite pticu.

Budući da mame ne voli ovakve kadrove 'letenja', ekipa se spustila na zemlju, u maslinike poviše Brista, za kojeg kažu da je jedno od najljepših malih dalmatinskih mjesta. Svi ovdašnji mještani imaju masline, rade svoje ulje, nadmeću se čije je bolje. Shvatili su da to  treba ponuditi i turistima. Imam ciljane goste, dolaze u proljeće kupovati ulje, a na jesen dolaze u berbu, objašnjava maslinar Joško Veža.

Čak i djeca u pola sata naberu gotovo punu kanatu maslina. No, kako kaže Joško, bolji berači od ekipe HRT-a su Slovenci i Austrijanci, a u berbi su zatekli Talijane koji kažu da su masline ove godine 'velike kao lubenice'. Kad odsučete rukave, možete posjetiti i uljaru gdje dragocjene bobice postaju tekuće, a potom guštati u tom tekućem zlatu u mjesnim kušaonicama. Pa sve to još zalijete tekućinom onih 'drugih bobica' i možda postanete pjesnik kao mnogima omiljeni Tin. Tin Ujević je rekao da se lijepe žene i pametni ljudi rađaju uvijek na istome mjestu, kaže pisac Jure Divić. Moj se Vrgorac malo zatajio, kao da ga nema...i to je rekao veliki Tin, rođeni Vrgorčanin, pritom misleći na nekadašnju izolaciju ovog gradića na jugoistoku Biokova.

Danas će vam svaki mještanin reći da svi putovi vode upravo u Vrgorac. Ukoliko bi došao u svibnju, vodio bih ga u vrgoračke jagode da vidi najkvalitetnije jagode u Europi. Ukoliko bi došao u vrijeme jematve, vodio bih ga u najveće vinogorje. Ukoliko bi došao u jesen, mogao bi probati biklu, ističe Jure. 

Samo malo...bikla, je li to cikla? Bikla je mlado vino i kozje mlijeko, mora se dobiti boja ciklame i naše vrgoračke jagode, objašnjava Zvonimir Pervan iz etno sela Kokorići. Još i danas stoji Hasanagičina kuća u etno selu Kokorići, gdje kao da se ništa nije izmijenilo stoljećima. I danas rado sviraju u gusle.

U ušima ostale gusle dok su nosnice mamile mirisi još jedne stare kužine s nekim starim, sto puta provjerenim receptima. Koštradina. Koza, ide u sol, tu stoji par dana, u soli i na dimu. Nakon toga se kuha, objašnjava Dragica Borovac, seljačko domaćinstvo 'Borovac'.

Nakon dana provedenoga na Biokovu, imate osjećaj da još samo nedostaju Domaći da iskoče iz žara. Dan, uistinu, kao iz bajke.