'Filozofski caffe' uči mlade kako 'misliti svojom glavom'

Svakog trećeg četvrtka u studenom u više od osamdeset zemalja svijeta pod pokroviteljstvom UNESCO-a obilježava se Svjetski dan filozofije.

Od 2002. godine, već trinaestu godinu zaredom filozofi, studenti, novinari, akademici i ostali prijatelji filozofije kroz brojna predavanja, seminare i okrugle stolove promoviraju i populariziraju filozofska razmišljanja te potrebu za boljim poznavanjem i razumijevanjem drugačijih tradicija i kultura.

Teme ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana filozofije u UNESCO-vom sjedištu u Parizu obuhvaćaju prenošenje znanja i filozofske misli diljem svijeta, značaj filozofije izvan akademskog okruženja te raznolikost učenja i podučavanja.

Tim je povodom u čakovečkoj gimnaziji 'Josipa Slavenskog' organizirana učenička debata, odnosno prvi 'Filozofski caffe' održan u toj školi. Sudionici kažu kako je 'Filozofski caffe' mjesto za oblikovanje misli i izraza te mjesto u kojem ne morate biti filozof ako se želite baviti mudroslovljem. Više o tome u prilogu Bojane Španiček.