Gala koncert 'Remek-djela hrvatske glazbe' za 70. obljetnicu HDS-a

Večeras u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski jedina strukovna udruga glazbenih kreativaca, Hrvatsko društvo skladatelja, obilježava 70. godinu djelovanja. Na koncertu će nastupiti sva četiri ansambla HRT-a.

Zbor i Simfonijski orkestar
pod ravnanjem maestra Tončija Bilića podsjetit će na neka od antologijskih ostvarenja iz pera Stanka Horvata, Ive Brkanovića, Marka Ruždjaka, Borisa Papandopula, Arsena Dedića, Igora Kuljerića, Jakova Gotovca, Natka Devčića i Ive Tijardovića.

Jazz-orkestar HRT-a
, pod vodstvom Saše Nestorovića, podsjetit će na stvaralaštvo velikana našega jazza - Miljenka Prohaske, Boška Petrovića, Ive Robića i Ive Körblera.

Tamburaški  orkestar HRT-a će, uz maestra Sinišu Leopolda, izvesti Capriccio Adalberta Markovića, Slavonsku rapsodiju Julija Njikoša, temu iz Gruntovčana Živana Cvitkovića (uz Ladarice), Zadnji fijaker Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića (uz gosta Adama Končića) te temu Baltazar Tomislava Simovića.

Raspored događanja u KD Lisinski:

17:00 Mala dvorana
Svečana sjednica Skupštine Hrvatskoga društva skladatelja
Dodjela godišnjih nagrada HDS-a za 2014. godinu
Promocija knjižnih izdanja Članovi i Kronika; urednica izdanja Erika Krpan
Prikazivanje dokumentarnog filma HDS: 70 godina; redatelj Toni Volarić

19:00 Predvorje Velike dvorane
          otvorenje izložbe HDS: 70 godina

19:30 Velika dvorana
Gala koncert Remek-djela hrvatske glazbe
izvođači: Simfonijski orkestar, Zbor, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, Ladarice i solisti: Adam Končić, Šimun Matišić, Marko Tolja, Dario Teskera, Ivana Garaj Korpar i Miroslav Živković.


Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) jedina je strukovna udruga glazbenih kreativaca u Hrvatskoj koja okuplja više od 300 redovnih i 8000 pridruženih članova. HDS je nezaobilazan i važan čimbenik u glazbenom životu cijele Hrvatske, a svojom povezanošću s drugim institucijama, organizacijama, ansamblima i pojedincima znatno utječe i na afirmaciju hrvatskoga glazbenog stvaralaštva i u inozemstvu. Sedam desetljeća hrvatske glazbe i kulture obilježili su brojni događaji i autori, kao i manifestacije u kojima je jednu od glavnih uloga odigrao upravo HDS: Muzički biennale Zagreb, Glazbena tribina u Opatiji, Muzički informativni centar, Zagrebački festival, festival Jazz.hr, Porin, Chansonfest.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovali su glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban i dirigent Zbora HRT-a Tonči Bilić. Govorili su o važnosti HDS-a, suradnji te strukovne organizacije s HRT-om i večerašnjem programu.