17. tjedan Izraela u Zagrebu

Izložbom "Židovi i Zagreb" u Gliptoteci HAZU-a koja predstavlja život Židova u Zagrebu od osnutka Izraelitske bogoštovne općine do danas i njihov doprinos u svim područjima života počinje kulturna manifestacija Tjedan Izraela koji 17. put organizira Židovska općina Zagreb (ŽOZ) kako bi široj publici približila židovsku i izraelsku kulturu.
ŽOZ je tako za razdoblje od 19. do 29. studenoga pripremio bogat program na više lokacija - Gliptoteka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Narodni dom (Ilirska dvorana) HAZU-a, Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Auditorij ŽOZ-a, Hrvatski glazbeni zavod i Teatar Exit.

Nakon što će izložba uputiti i podsjetiti posjetitelje na važnu ulogu Židova u nastanku modernoga Zagreba i modernoga društva publici će se predstaviti duo Buttons & Strings, diplomanti Norveške glazbene akademije iz Osla uz klezmer u gipsy, tango, doina i fado stilu.

U subotu, 21. studenoga, u Ilirskoj dvorani Narodnoga doma s početkom u 19.30 sati nastupit će Hrvatska komorna filharmonija - Zagreb sa solistima:  izraelskom violinisticom Evgeniom Epshtein, klarinetistom Brunom Philippom, pijanisticom Lanom Bradić te sopranisticom Klasjom Modrušan. Na programu koncerta bit će izraelska i židovska glazba - klasika, tradicijski napjevi i klezmerske obrade. 

Kako pak zvuči kombinacija jazza, swinga, klezmera i klasike moći će se čuti u ponedjeljak, 23. studenoga, u MUO-u gdje će u 19.30 sati početi koncert Helmuta Eisela, jednoga je od najpoznatijih svjetskih klarinetista čiji izričaj karakterizira specifičan zvuk i improvizacija. Njegov "Klarinet koji govori" predstavit će se uz gitaru Michaela Marxa i kontrabas Stefana Engelmanna.

U utorak, 24. studenoga, u Auditoriju ŽOZ- a u 19 sati počet će koncert Mješovitoga pjevačkog zbora ŽOZ Lira uz Gospodnetić singerse te sopranistice Mirtu Horvat i Anu Terek. Na programu su najpopularnija djela židovske glazbe.

Borna Šercar's Jazziana Croatica i Ana Lice premijerno će predstaviti rezultat njihove suradnje, program koji obuhvaća najpoznatije sefardske tradicijske pjesme u jazz obradi, a kako to zvuči zainteresirani će saznati u srijedu, 25. studenoga, u Hrvatskom glazbenom zavodu s početkom u 19.30 sati.

Završetak ovogodišnjega Tjedna Izraela predviđa pak, kako ističu organizatori, potpuno drukčiji oblik zabave za koji jamči svjetska atrakcija, izraelski mentalist Roi Yozevitch. koji će nastupiti u Centru za kulturu i film Augusta Cesarca (Teatar Exit), u nedjelju, 29. studenoga. Taj znanstvenik, pisac i zabavljač otkrit će hrvatskoj publici tajne ljudskog uma u program pod nazivom Telepatija uživo što uključuje telepatiju, telekinezu i još mnogo toga.

Ulaz na sve programe je besplatan uz prethodnu najavu, odnosno rezervaciju.

Tjedan su u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" predstavili Buttons & Strings, koji čine harmonikaš Almir Mešković i violinist Danijel Lazar te Iva Šalamon Reškovac, direktorica Festivala.