Život slobode nebeskih visina

Borovo Naselje pamtimo po velikim stradanjima za vrijeme Domovinskog rata. Ratne rane, one vanjske, oku vidljive, ponegdje se još mogu naći, baš kao i na hangaru aerokluba Borovo.

No ljudi koji u njega svraćaju tamo žive neki bezbrižniji život – život slobode nebeskih visina. I mladi i stari ondje uživaju, druže se, uče, lete, skaču, izrađuju aviomodele i izgrađuju život mira

Kao iz nekih filmova, maleno mjesto i maleni aerodrom, avion ili dva i život protkan visinama. Hangar u Borovu Naselju otkriva tradiciju staru više od 80 godina. Nastao kada i naselje nosi upravo njegovo ime. Još jedan Bata je 1933. osnovao prvi aerodrom ovdje. Bio je zaljubljenik u zrakoplovstvo, otvaranjem tvornice u Borovu otvorio je i aeroklub, objašnjava Tomislav Sesler, instruktor padobranstva u aeroklubu Borovo.
 
Ratni ožiljci prisutni su na hangaru samo izvana. Iznutra on živi punim plućima. Danas je mjesto okupljanja i mladih i starih. Zaljubljeni u čari letenja, oni stariji od 16 godina, uživaju leteći iznad svog voljenog mjesta i prepuštaju se uzbuđenjima padobranskih skokova. Imamo 10-ak padobranaca, od toga 5 mlađih članova, učenika. Ima nešto članova starije generacije koji su se vratili padobranstvu, ljubav ih je vratila u klub, ističe Tomislav. Zaljubljenici smo u taj sport i poslije skakanja ostanemo i družimo se malo. Vikendom napravimo roštilj, ručak pa provedemo i cijeli dan ovdje.

Zabava i dobro društvo privlače mnoge da dođu i odmore se od svakodnevice. Oni koji su još premladi za skakanje padobranom, ovdje uče o zrakoplovstvu kroz aviomodeliranje. Na satove aviomodelarstva dolaze vukovarski osnovnoškolci. Svi su dobrodošli, a ograničenje je jedino prostorni kapacitet, ali do sada je za sve zainteresirane bilo dovoljno mjesta. Izrađuju dvoranske modele i uče osnove o zrakoplovstvu – zašto i kako avion leti.

Ako su i među ovom djecom popularniji sportovi poput nogometa ili tenisa, ipak mnogi vole svratiti u aeroklub i malo se zabaviti izradom malenih aviona koje rade i za natjecanja. Provesti vrijeme u aeroklubu vrlo je vrijedno za ove mlade ljude. Imaju zajedničku aktivnost koja ih i odvaja od ulice misli aviomodelar Dragan Vukajlović.

Od malenih aviomodela, do velikih zrakoplova. Ovo je mjesto posebnih druženja i učenja o impresivnom svijetu leta i letenja. U avioklubu Borovo odrasle su mnoge generacije, a mnoge će još kroz njega proletjeti.