Što mladi znaju o Vukovaru

Vrijeme koje je prošlo nakon tragičnog pada Vukovara gotovo je vidljivo i materijalizirano generacijama koje su rođene nakon rata. Sada su to odrasli ljudi.

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu novinarka Ksenija Foretić za emisiju Vita jela, zelen bor provjerila je što o Vukovaru znaju i misle upravo pripadnici tih generacija, rođeni nakon 1991.

Josipa Smolić, studentica sociologije i turkologije, FPZG, rođena je tjedan dana nakon Oluje. Što znači da osobno nisam iskusila nikakve situacije koje su vezane direktno uz rat, ali znam po pričama, tata je bio u ratu, a mama je radila u bolnici za vrijeme rata. Tako da su oboje još uvijek užasno ogorčeni sa svime što se događalo, posebno mama. Oboje imaju ožiljke koji nikada neće zacijeliti, kaže Josipa.

Ivan Bubalo, student povijesti na FPZG, rođen 1996. godine, o ratu je najviše saznao preko svoje obitelji, iz očevih priča. Saznao sam dosta stvari i kroz knjige, kroz osnovnu i srednju školu, iako mislim da bi se moglo bolje zastupati. Ne samo Vukovar, nego cijeli Domovinski rat, premalo se uči o tome. Na fakultetu još ne znam kako je jer sam tek prva godina, kaže.

A što se i kako uči u osnovnoj školi otkrio je prof. Toni Rajković, i sam sudionik Domovinskog rata. Učenicima predaje povijest koju je dijelom i preživio.

Ja sam ona generacija koja je s 22 godine trebala, prema nekakvom mom sadašnjem sudu, odlaziti u klubove, partijati, živjeti život punim plućima. Dogodilo se to da se domovina našla u ratu, kaže Rajković, profesor povijesti u OŠ Šestine u Zagrebu. Ovaj prilično novi dio povijesti ponekad se razlikuje od udbženika do udžbenika.

Budući da je ta povijest nama još relativno svježa, mi još nemamo stvarnu valorizaciju tih događaja koji su se dogodili na području istočne Slavonije i općenito u cijeloj Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Isto tako, dugo je bilo prijepora između stavova oko karakterizacije tog rata. Na kraju je došlo do toga da se o Domovinskom ratu dosta šturo i pred kraj školske godine govori. Objektivno, priča jedna temeljna postoji, ali nedvojbeno postoje različite interpretacije određenih događaja. Tu su nažalost i kod pisanja često uneseni neki vlastiti politički stavovi i neki vlastiti stavovi prema tim događajima, objašnjava prof. Rajković.

'Znam da je Vukovar grad heroj, da se nalazi na granici sa Srbijom', 'Znam da je u Vukovaru, kao i u Hrvatskoj, rat počeo 1991., da je Vukovar na neki način simbol Hrvatske, da su Vukovar napali '91. četnici i JNA' - neki su od odgovora dobiveni od mladih osnovnoškolaca na pitanje što znaju o Vukovaru.


Emisiju u cijelosti pogledajte na platformi HRTi ili u emisijama na zahtjev.