Nosite li leptir kravate?

Sve počelo na fakultete. Katarina Talian, Vanesa Tipura i Marija Šulc studirale su zajedno na Ekonomskom fakultetu, sprijateljile se, izlazile i jednom takvom prigodom došle na pravu poslovnu ideju.

Na tematskoj Bondovskoj večeri kao tema razgovora nametnula je leptir kravata kao je cool modni dodatak koji, kako misle ove djevojke, nije dovoljno zastupljen i ne bi trebao biti isključivo rezerviran za mušku garderobu. No, nigdje nisu mogle naći zanimljive ženske leptir kravate pa su ih počele izrađivati same. I tako je sve krenulo…

I nastavilo se u njihovu kreativnom carstvu. Kako su nedavno sve tri diplomirale konačno imaju dovoljno vremena da se u potpunosti posvetiti kravatama. Pune su planova, a našle su i novi prostor za rad.

Taj isprva usputni studentski poslić razvio se od izrade leptir kravata za prijatelje, u izradu kravata za prijateljeve prijatelje pa prijatelje tih prijatelja, a sada već i za ljude diljem svijeta. Jer u bespućima društvenih mreže mnogi su zapazili baš njihove leptir kravate. Često im stižu zahtjevi za personalizirane leptir kravate, osobito za vjenčanja kada modno usklađuju parove – mladence i/ili kumove. Čine to tako da od istog materija od kojeg je sašivena haljina naprave leptir kravatu za momke.

Najčešće koriste materijale od pamuka, no nađe se tu i svile i satena i ponešto umjetne kože jer su popularne crne 'kožne' leptir kravate. Materijale nabavljaju i u trgovinama i putem interneta. Za jednostavnu mušku leptir kravatu potrebno je do dva sata rada, dok za neke ženske treba i više od tri, četiri sata.

Stroge podjele posla nema. Svaka radi sve, od dizajna i izrade do prikupljanja narudžbi i slanja proizvoda. Njihovo prijateljstvo ovako se samo još više učvrstilo jer, kažu, za sada svađa nema. Za razliku od većine prijateljstava, ovdje treća nije višak, već upravo suprotno – glas koji presudi ako odluka nije jednoglasna.

Tako su, na radost mnogih modno osviještenih dama i mladića, njihove leptir kravate čvrsto svezale slučajnu studentsku ideju u pravu poslovnu priču.