Ljupka oaza oživljene prošlosti

Ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je romantični dom sisačke obitelji Gotal. Dom je to protkan nitima prošlosti, uspomenama i starinama i gotovo da u njemu nema ništa novokupljeno, a opet sve odiše ljupkom ljepotom koja malo koga ne oduševi.

Slikovit je svijet u kojem dizajnerica Danijela Gotal Grgurač živi s obitelji. Svaki kutak prožet je bojama i šarmom starina. Postoji tamo i takozvano proljetno i jesensko mjesto na kojem je najčešće zapadno sunce i gdje se volimo odmarati i popiti kavu s prijateljima, priča Danijela.

U skrivenom kutku dvorišta smjestila se vrtna kućica sagrađena za Galu i Jordana, najmlađe članove obitelji. U proljeće kad ruža zazeleni i procvate napravi veliku brajdu punu cvijeća. Ovdje volimo doručkovati zajedno ispod ružinih latica, otkriva Danijela.

U ovo hladnije vrijeme ipak više vremena provode u kući koja samo nastavlja dvorišnu priču. Hodnik je kao i većina doma Gotalovih opremljen komadima namještaja koju su reciklirani s raznih strana, od glomaznog otpada, preko donacija do ostavštine. Ormar je svekrvin, klupa dobivena od susjeda, komoda prabakina – sve je dobilo nov život s mirisom davnina.

Takva je i kuhinja koju je Danijelin prijatelj gotovo odbacio na otpad, no na vrijeme je stigla i smjestila je u najtopliji kutak svojega doma. Kuhinja je mjesto na kojem se najviše okupljamo, obitelj kad nam dolazi, prijatelji. Obitelj vikendom njeguje ritual dugog doručka, a tada se i poneki od mnogobrojnih čajnika iskoristi za pripremu kave ili čaja. Danijela ih strastveno skuplja jer ju podsjećaju na baku. Kad nam je pripremala kavu ili čaj za doručak servirala je u tim servisima. Ljepota tog momenta zajedničkog ispijanja kave ili  čaja iz tih servisa podsjeća me na djetinjstvo.

Ljubav i čežnja za prošlim vremenima utkana je u ovaj dom, samo televizor u dnevnoj sobi podsjeća da smo u 21. stoljeću. Tu se obitelj odmara. U prostoriji uz dnevni boravak Danijela stvara. To je njen zimski radni prostor koji je i garderoba, odnosno mjesto na kojem su svi kućni ormari. Danijela radi i kao kostimograf i kao scenografi u sisačkom kazalištu pa ovdje nastaju i kazališni kostimi i dijelovi scenografije.

Na katu kuće nalaze se spavaće sobe. Iako su tavanski prostor nedavno uredili, i on slijedi romantiku ove kuće i donosi još mnoge zanimljive priče, poput sobnih vrata koja su stigla iz doma njezine prabake. I natpis 'kuhnja' na njima Danijela je napisala kao malena djevojčica.

Ni podovi ovdje nisu obični. Prije lakiranja dobili su romantične uzorke. Vesele dječje spavaonice, svježina bračne sobe i malena terasa s koje puca pogled na dvorište iz kojeg smo pošli u obilazak ove ljupke oaze oživljene prošlosti.