Šibenska travarica zlatnog je sjaja


Na Sabatini, međunarodnom susretu vinara i vinogradara, struka je i ove godine šibensku travaricu, to nadaleko poznato piće, proglasila najkvalitetnijim u kategoriji buteljiranih vina i jakih alkoholnih pića. Zanimljivo, receptura šibenske travarice nije mijenjana od 1977. godine.

Receptura se nije mijenjala posljednjih 38 godina. Baš kao što barba Matko Dujmović već više od dva desetljeća ne mijenja svoj jutarnji ritual. Ujutro kad se ustane popije travaricu da isplahne usta, a zatim pojede smokvu pa se onda svi oni na nju saberu, ti bakcili, te životinje, poništi mi i nema nijedne više.

Receptura je tajna. No, postupak se zna. Baza travarice vinski je destilat u kojem se kupa mediteransko bilje. Enologinja Vinoplod Vinarije Šibenik Mandica Erceg objašnjava: Najbitniji su oni macerati, odnosno macerat biljaka koje mi doziramo u sam porizvod. A ti macerati su ubrani i probrani sa područja šibenskoga.

Kažu da travarica otklanja i tugu i bol, pa ne čudi da joj se raduju i turisti. Šibenski proizvod ostvaruje uspjeh i u Europi. Ulazak u europsku zajednicu otvorio mu je tržište pa ovim pokretnim vrpcama u šibenskoj Vinariji prođe i do 400.000 boca na godinu.

Ovogodišnje zlato na Sabatini nije i premijerno. Medalje se više gotovo i ne broje. One su dokaz kontinuirane kvalitete, zbog koje ovo piće godinama "prkosi" konkurenciji. Ne smije biti oštra, mora imati jednu dozu šećera u sebi, mora biti pitka, mora imati dobre ekstrakte u sebi i dobre kiseline i ta jedna struktura mora biti odgovarajuća za nepce! Da je ugoda za piće, dodaje Erceg.

A za one koji je ipak odbijaju kušati, evo rješenja - katedrala svetog Jakova u boci travarice. Izrađena u povodu 700. obljetnice Šibenske biskupije - danas je jedan od najljepših suvenira grada ŠIbenika.