Od običnog dvorišta do učionice na otvorenom

Nakon što su zbog širenja i nadogradnje Osnovne škole Brestje učenici ostali bez zelenila, odlučili su sami uzeti lopate u ruke i urediti okoliš.

Da bi Zemlja bila čista moramo se potruditi svi, i veliki i mali.  Trebamo paziti kamo bacamo smeće, rijeke i mora čuvati od zagađenja i saditi što više cvijeća i drveća. Nakon pomnog planiranja i organizacije, učenici iz Sesveta uzeli su alat u ruke i bacili se na posao. Dvorište svoje škole odlučili su uljepšati novim biljkama. Naša škola je mlada, ima tek 16 godina i doživjela je dvije nadogradnje zbog većeg broja učenika, pa je neko drveće platilo glavom. I sada smo odlučili uljepšati okoliš. Dodirnuo nas je 'Zeleni dodir' na čemu im puno hvala, objašnjava Ljerka Pukšec Milačić, voditeljica školske zadruge "Nebo".

Iz udruge "Zeleni dodir" javila im se Marina Blažek. Ona živi u Brestju i djeca joj idu u ovu školu. S obzirom na to da je po struci vrtlarica nije joj bio problem osmisliti plan – zajedno s djecom ozeleniti dvorište, tako da zavole taj prostor i da sudjeluju u njegovom kreiranju. Da sažive s prostorom. Mislila sam da ako će sami raditi na dvorištu da će ga i više paziti…

Čini se kako je ova Marinina teorija već veoma dobra, barem prema reakcijama djece. Svi učenici rado su se uključili u akciju, a za uređenje dvorišta većinu sadnica donirala je Marina iz vlastitog uzgoja. No da bi se akcija provela i u drugim školama pozivaju i druge uzgajivače da se uključe. A u ovom dvorištu već se smišljaju novi planovi. Ovdje će biti ogledni povrtnjak, voće, ljekovito bilje i učionica na otvorenom za ogledne satove ili satove uživanja, planira Ljerka.

U OŠ Brestje pozivaju sve učenike da im dođu u posjetu. Žele prenijeti svoje znanje i potaknuti ih da učine isto u svojim školama. Do proljeća i druženja u novoj učionici šalju svima veliki pozdrav!