VIDEO: Filmovi o Vukovaru ne smiju se štancati

Večeras na HRT1 u 20:55 sati možete pogledati dokumentarni film "Mjesto sjećanja Vukovar" Veljka Bulajića, za koji Željko Senečić, hrvatski filmski i kazališni redatelj, scenograf, slikar, scenarist i dizajner interijera kaže da "u mnoštvu promašenih hitaca, svojom ukupnom kvalitetom djeluje kao metak lutalica koji pogađa pravo u metu u suvremenoj filmskoj i TV produkciji".
Meni je teško da kao autor komentiram druge filmove koji su snimljeni o Vukovaru, kazao je scenarist i redatelj dokumentarca Veljko Bulajić za Dobro jutro, Hrvatska. Od prvog dana je, kaže, imao ideju napraviti originalan, autentičan film, s malim, običnim ljudima, "ljudima iz našeg susjedstva", za koje smatra da su pravi svjedoci tragedije Vukovara.

Nije bilo lako realizirati tu ideju, ali je suradnja s HRT-om bila izuzetno dobra, kaže Bulajić. Godina dana provedena je na analizama i studijama HRT-ovih televizijskih materijala, pregledano je više od 70 sati snimki.

Prvotna ideja bila je snimiti cjelovečernji igrani film. No nakon dvije godine priprema ta je ideja propala, nije imala adekvatnu podršku. Jedna vlada nije dala podršku, druga je dala, pa opet ova nije... Ja sam digao ruke pa je to za mene završena priča. Za mene postoji samo ovaj Vukovar koji sam radio godinu dana, kaže Bulajić.

Jučer sam čuo da je film projiciran u Vukovaru i da su ga dobro primili, kaže Bulajić, "a dobro su ga primili jer su prepoznali sami sebe". U biti, na svim tim dokumentarnim materijalima oni su de facto scenaristi filma. Na meni je bilo da ga komponiram, da nađem neka rješenja i svoje kutove. Mislim da su oni ispričali jednu iskrenu priču koja se odnosi na Vukovar i za vrijeme agresije, i koja se odnosi na današnji, ali i na Vukovar sutra, kaže Bulajić i dodaje: To su ljudi koji su podnijeli veliku dramu, koji s punim pravom smatraju da Vukovar nikada nije pao. On jest pao pod pritiskom snažnog vojnog udara, ali Vukovar nikada nije pao, on je bio okupiran. I to je ta činjenica koja je mene vodila tako da stvorim jedan originalniji pristup i mislim da je to pravi put za analizu Vukovara, za one koji će gledati film večeras.

Bulajić poručuje i da se "ne smiju štancati filmovi o Vukovaru". Vukovar je velika tema i ja se prema toj temi odnosim s posebnim pijetetom. Otuda moja odluka da uopće ne sudjelujem na filmskim festivalima i raznim natjecanjima, objasnio je Bulajić.

O dokumentarcu

Mjesto sjećanja Vukovar govori o jednoj od najvećih ratnih tragedija suvremenoga doba, a autor je, kako je sam rekao, filmom želio odati počast svima koji su branili Vukovar i prikazati njihovu žrtvu svijetu.

Mnogo je priča o Vukovaru ispričano i mnogo ih je još neispričanih. Ne čudi zato želja velikoga filmskog majstora da ugradi svoj doprinos neizbrisivosti sjećanja Grada Heroja. U filmu govore branitelji, stradalnici i žrtve vukovarske tragedije dijeleći s nama osobna iskustva i pogled na događaje s odmakom od dvadesetak godina. Neki su od njih prvi put pred kamerama.

Film je sniman dvije godine. Nastao je u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije, Aleks produkcije i HVIDRA-e te u suradnji s Ministarstvom branitelja Republike Hrvatske.

Pomoćnik redatelja je Marin Marušić, producent Aleksandar Črček, koproducent Goran Radman,  montažer Staša Čelan, direktor fotografije Jasenko Rasol, snimatelj zvuka Boris Mahovlić, a obradu zvuka potpisuje Bojan Kondres.
Proizvodnja: 2012.- 2014.