Znate li zašto neke ulice nemaju niti jedan kućni broj?

Koliko često istražujete mjesto u kojem živite, njegove parkove, naselja ili ulice? Jesu li vas ikada iznenadile ulice bez kućnog broja? Ili one bez ijednog objekta… Ekipa Dobrog jutra pokušala je objasniti razlog njihova postojanja.

Često se ljudi iznenade kada naiđu na ulicu koja nema niti jedan kućni broj. Zašto takve ulice uopće postoje i koliko ih ima u Zagrebu? Odgovore su potražili u Gradskom uredu za katastar i geodetske poslove. Na području grada Zagreba evidentirano je 5415 ulica i trgova. 287 ulica je bez kućnog broja. Uglavnom se radi o trgovima, putovima, perivojima, stubama, a neke od njih su i spojene ceste, objašnjava Jasna Jezerčić Cvitković, dipl. ing. geodezije

Iznenađuje informacija kako je više od 5% ulica u Zagrebu bez ijednog kućnog broja. S obzirom na to, nije bilo teško pronaći jednu. Odabrali smo Hochmannovu koja je među najprometnijima. Imenovana je davne 1928. po Franji Hochmannu, koji je cijeli život posvetio tjelovježbi. Do danas zgrade koje se nalaze u ovoj ulici nisu izgradile prilaz na nju, što je zapravo glavni uvjet da nose njezino ime. Zgrada se obilježava u okviru ulice s koje ima direktan pristup. Ako neka javna površina koja je imenovana nema pristup zgradi direktno, to su ulice bez kućnog broja, precizna je inženjerka Cvitković. Ulazi u zgrade koje se nalaza u Hochmannovoj zaista su na nekoj drugoj javnoj površini, odnosno u okolnim ulicama, i time je misterij ulice Franje Hochmanna riješen. No, nađeno je još zanimljivih slučajeva.

U ulici Ljudevita Jonkea nazivi su izmiješani. Naime, Jonkeova ulica u prošlosti se zvala Daničićeva, a stari natpisi nisu još na svim zgradama zamijenjeni novima. Kako to ne bi bilo zbunjujuće za pošiljatelje pošte i poštare, slijedi objašnjenje… Njihova adresa je nova adresa s obzirom da je nova ulica imenovana, a dužnost je stanara da promijene i stave nove pločice, decidirana je inženjerka Cvitković.

Još jedna zanimljiva ulica u Novom Zagrebu. Četverotračna cesta dugačka je tek četrdesetak metara i u njoj ne postoji niti jedan objekt. Ulicu Milana Mladenovića Google maps ne može niti registrirati. Oko njezinog imenovanja bilo je mnogo javnih sporova, čak se i politika umiješala. S obzirom na to koliko je buke dizano zanimljivo je vidjeti kako izgleda ta 'sporna' lokacija koja tek podsjeća na ulicu. Danas se na ne tako davno izgrađenom komadu asfalta nalaze jasno vidljive ploče s natpisom 'Ulica Milana Mladenovića'. Navodno je riječ o urbanističkoj parceli koja će u budućnosti voditi u naselje, a ne u veliku, ilegalnu hrpu smeća koja je danas na raspolaganju prolaznicima.