Dodjela nagrada za studentski rad na teme žena

Dodjela nagrada za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike održati će se danas u 18 sati, u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, u prostoru Centra za ženske studije, Dolac 8, Zagreb.

Centar za ženske studije
po sedmi je puta proveo natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike, smatrajući obrazovanje o ženskoj i rodnoj problematici važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.


Osnovna je nakana Nagrade ohrabriti studente i studentice svih disciplina na bavljenje navedenim temama, te posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa žensko-studijskim i rodno-studijskim sadržajima.
 
Prosudbena komisija Centra za ženske studije (u sastavu dr. sc. Aleksandra Čizmešija, dr. sc. Iva Grgić Maroević i dr. sc. Suzana Marjanić) odlučila je dodijeliti nagrade sljedećim studenticama i studentima:


1. nagrada je dodijeljena Marini Paulenka, studentici fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu
2. nagrada Ivni Franić, studentici sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu
3. nagrada Barbari Ruži Čirjak,  studentici sociologije na Sveučilištu u Zadru


Dobitnica prve nagrade je Marina Paulenka, studentica je fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nagradu je dobila za rad Reprezentacija žene u arhitekturi nadzora, mentorica dr. sc. Leonida Kovač. U sklopu svog rada napravila je niz fotografija u ženskoj kaznionici u Požegi od kojih je nastala i zapažana izložba 'Drugi dom'. Fotografijama je pokušala dočarati trenutke iz života zatvorenica čiji identitet nije otkriven niti na jednoj fotografiji.

                           
Uoči dodjele s Marinom Paulenka i s Radom Borić, izvršnom direktoricom Centra za ženske studije razgovarao je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska Ognjen Golubić.