HRT sredstvima EU-a vodi projekt izobrazbe mladih za lakše zapošljavanje

Zagreb, 17. studenoga 2015. – U organizaciji HRT Akademije na Hrvatskoj radioteleviziji jučer je održan početni sastanak o provedbi projekta European Youth News Exchange, koji se financira iz fondova Europske unije, a čiji je cilj izobrazba mladih s naglaskom na mobilno novinarstvo te razmjena i širenje vijesti koje su stvorili.

HRT Akademija vodeći je partner i koordinator projekta. Uspješno je sudjelovala na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije Erasmus + za 2015. godinu za aktivnost u području mladih te su joj za provedbu projekta odobrena sredstva u iznosu od 231.000 eura. Partneri su institucije iz Hrvatske, Belgije, Irske i Španjolske, a među njima su i tri fakulteta / visoka učilišta, i to Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Dun Laoghaire Institute of Art, Design & Technology iz Dublina i Universitat Autonoma de Barcelona te tvrtka ATIT BVBA i udruga Telecentar iz Zagreba koja je do sada pod vodstvom direktora Žarka Čižmara uspješno sudjelovala u projektima cjeloživotnog učenja (Iprofessional) i zapošljavanja mladih (Generation 0101).

Fakulteti i visoka učilišta te udruga Telecentar i ATIT odabrani su kao partneri zbog svojega bogatog iskustva u formalnome i neformalnome obrazovanju i osposobljavanju, poduzetništvu, medijskoj i informacijskoj pismenosti, audiovizualnoj proizvodnji te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

„Danas je prvi sastanak konzorcija naših partnera, s njima ćemo razraditi projekt European Youth News Exchange te izraditi kurikulum koji se sastoji od šest podmodula za mobilno novinarstvo”, najavila je rukovoditeljica HRT Akademije Nela Gudelj. U okviru projekta tijekom sljedeće dvije godine obrazovat će se oko pet stotina mladih ljudi, prvenstveno studenata novinarstva, a među njima će biti i kolege s HRT-a. Jedna od ciljnih skupina su mladi nezaposleni ljudi, koji će moći steći osnovna znanja o medijima i stvaranju multimedijskih sadržaja.

Posebno mjesto u projektu imat će Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, koji će ponuditi nova znanja o mobilnome novinarstvu. „Ključna stvar je poticanje povećanja mogućnosti zapošljavanja i HRT nam je u tome jedan od ključnih partnera – želimo stručno osnažiti mlade ljude, posebno one nezaposlene”, rekao je prodekan FPZ-a Igor Kanižaj.
Sudionici projekta posebnu će pozornost posvetiti temama koje nisu uvijek u središtu pozornosti medija, poput ljudskih prava, a polaznici će dobiti znanja iz etike, osnova izvješćivanja te primjene suvremenih komunikacijskih tehnologija.

„Dolazim iz belgijske tvrtke ATIT, u kojoj se bavimo medijskom izobrazbom i integracijom medija. Sudionicima želimo omogućiti stjecanje vještina koje će im omogućiti da sami rade novinarske priče, što je posebno važno danas, u doba društvenih mreža”, rekla je Sally Raynolds.

Projekt će trajati od listopada 2015. do listopada 2017. godine, kad će se u Zagrebu održati i završna projektna konferencija uz sudjelovanje pet stotina sudionika  i korisnika platforme Y NEX.

Hrvatska radiotelevizija
RJ Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
telefaks: 01 634 2961
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr