'Dani švoja' u Istri, gastro manifestacija posvećena ribi list

Nadaleko je poznato da je sinonim istarske gastronomije tartuf, no iz godine u godinu 'švoj', široj javnosti poznat kao riba list, polako ali sigurno zauzima svoju poziciju na gastronomskoj karti Istre.

Kako je upravo mjesec studeni sezona lova na ovu delikatnu, ali nadasve ukusnu ribu, klaster Turističke zajednice sjeverozapadne Istre, već 7. godinu zaredom organizira zajedno sa svojim najboljim i najpoznatijim restoranima i konobama 'Dane švoja'.

Neki od najboljih istarskih 'chefova' slažu se da je riječ o nježnoj ribi koja otvara mogućnosti pripreme vrhunskih jela, a ova izuzetno cijenjena riba toliko je za gurmane omiljena da 'Dani švoja' traju čitavih mjesec dana na čak 17 lokacija.

Sanda Grgas Prkić istražila je kakva se sve jela mogu spraviti od ove morske stanovnice te zašto je ona tako tražena i slavljena.