Potpuni službeni rezultati parlamentarnih izbora

Prema potpunim službenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo, nakon ponovljenih izbora na sedam biračkih mjesta Domoljubna koalicija zadržala je 59 zastupničkih mjesta, Hrvatska raste 56, kao i Most 19.

Slijede IDS-PGS-LRI s 3 mandata, HDSSB i BM 365 s po 2 te Živi zid i Uspješna Hrvatska s po 1 mandatom. Ostalih osam imaju zastupnici manjina, što je sveukupno 151 zastupnik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kratko je u Brezničkom Humu vezano uz mandatara izjavila: Čekamo službene rezultate i nakon toga će slijediti konzultacije.

To su potpuni službeni, ne i konačni izborni rezultati
, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Branko Hrvatin objašnjavajući rokove i postupke koji moraju proći prije nego što se rezultati proglase konačnima i dostave relevantnim tijelima - predsjednici Republike, Saboru i Vladi.

Od sutra teče rok od 48 sati za žalbe, nakon čega bi Ustavni sud imao najmanje dva dana za njihovo rješenje, to je, dakle, od sutra četiri dana, rekao je Hrvatin i podsjetio da Ustavni sud nakon toga mora dati ocjenu ustavnosti i zakonitosti provedenih izbora. Ustavni sud je u dosadašnjim izborima vrlo brzo reagirao s ocjenom zakonitosti i ustavnosti, podsjetio je predsjednik DIP-a.

Tek nakon toga to će biti konačni rezultati koje ćemo moći dostaviti svim relevantnim tijelima, predsjednici države, Saboru, Vladi, rekao je.

Hrvatin je iznio i izbornu statistiku - u podjeli saborskih mandata sudjelovalo je osam lista, s kojih je izabrano 143 zastupnika (140 u deset izbornih jedinica i tri u 'dijaspori'), od kojih 55 po preferenciji, što je 38,4%.

To je pokazalo da je ovaj način glasovanja dosta zaživio, primijetio je Hrvatin, navodeći da je preferencijalnu mogućnost glasovanja iskoristilo 66,5% birača.

U Sabor je izabrano 128 zastupnika (84,85%) i 23 zastupnice (15,23%), najmlađi je Ivan Sinčić (rođen 1990.) iz Živog zida, najstariji Miroslav Tuđman (1946. godina) iz HDZ-ove Domoljubne koalicije.

Najmlađa je zastupnica Marija Puh (1985.), najstarija Marija Ilić (1945.) obje iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Zastupnici su prosječno stari 50 godina, zastupnice 39,7 godina.