Danas se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata

U spomen na praške studente koji su 17. studenog 1939. bez suđenja strijeljani nakon mirnog prosvjeda protiv nacističke okupacije njihove zemlje danas se obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata. Tim povodom, u Varaždinu su se prvi puta udružili srednjoškolci i studenti te organizirali cijeli tjedan posvećen mladima.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske Varaždinske županije, Savjet mladih grada Varaždina, Studentski zbor Sveučilišta sjeverStudentski zbor FOI, Centar za mlade grada Varaždina i Studentski dom Varaždin pripremili su cjelotjedni program u kojem će svatko naći nešto za sebe. Od 16. do 22. studenog sve sudionike očekuje aktivan tjedan - darivat će krv, ponešto naučiti na predavanjima, debatirati zašto je dobro ostati u Varaždinu, a neće izostati ni sportskih i zabavnih sadržaja.

Organizatori ističu kako prvenstveno žele upoznati učenike i studente s njihovim pravima te organizirati različite manifestacije u svojem gradu. Uz edukaciju, ovim događanjima žele, kako kažu, 'podići ritam grada i istovremeno se zabaviti'.

Jadan od razloga koji ih je potaknuo da organiziraju ova događanja su  predrasude koje danas postoje o mladima u Hrvatskoj. Više o tjednu posvećenom mladima doznala je novinarka Bojana Španiček.