Vukovar danas – vukovarski veslači Harald i Mato Brandt

Vukovar se polako oporavljao i ratne rane sporo je zacjeljivao možda ponajviše zbog uplitanja politike. Vukovarcima danas nije lako, nezaposlenost je visoka, pa grad koji je nekad imao razvijenu industriju jedva preživljava. No ipak njegov duh ništa ne može slomiti. To je dokazao i u najtežim danima.

Emisija Dobro jutro, Hrvatska ovaj je tjedan posvetila upravo neslomljivom duhu Vukovara i Vukovaraca koji usprkos svemu plove mirno i sretno u svakodnevici koja nije bajna. Za početak nas vode na Dunav na kojemu svakoga dana vježbaju dva vrijedna veslača. Oni su svijetla budućnost Vukovara.

Vukovar u zoru u ovo jesensko vrijeme, osobito uz Dunav, obavijen je maglom, ipak to Haraldu i Mati Brandtu, veslačima HVK Vukovar, uopće ne smeta. Oni su od ranog jutra spremni, kreću na trening, pa na fakultet, malo odmora, pa opet trening.
 
Ustati ranom zorom, odnijeti čamac do Dunava i zaveslati njihova je dnevna rutina. I još prije toga otrčati koji kilometar za zagrijavanje, najčešće i dva puta dnevno. Bavimo se veslanjem već osam godina, počeli smo 2008. Najveći su nam uspjesi kad je Mato je bio dvostruki prvak države u dvojcu i skivu, a ja sam bio drugi u državi, govori Harald. Svi uspjesi su pokazatelj našeg truda. Kroz ovaj sport skupljamo puno iskustava. Prilikom putovanja u inozemstvo možemo vidjeti kako je to u drugim zemljama i naučiti nešto, dodaje Mato.

Nastupali su i na svjetskim prvenstvima, pozvani su na studij u Ameriku, no odlučili su ostati u Vukovaru, jer iako su rođeni u progonstvu Mato u Zagrebu, a Harald u Šibeniku, ovdje grade svoj život. Došli smo iz progonstva 2004. Tad se i klub otvorio. Tu smo navikli živjeti i tu ćemo vjerojatno ostati, jer tu nam je dom, iskren je Mato.

U Vukovaru i studiraju, na Veleučilištu Vukovar, i većinu slobodnog vremena provode trenirajući. Veslanje su odabrali ponajprije da se s nečim bave. Veslanje im je ušlo u dnevnu rutinu i bez njega danas ne mogu. Na treningu se ispušu i kažu da je bolje da treniraju nego da stalno izlaze i/ili imaju neke poroke. Za veslanje kažu da ih usmjerava u izgradnji sebe kao bolje osobe. A dobro je i za zdravlje, ističe Mato.

Kada vrijeme nije za izlazak na vodu, treniraju na veslačkim spravama i u  teretani. No, kada Dunav poplavi, ne mogu trenirati ni na vodi ni u klubu, zato ih veseli projekt izgradnje boljeg sustava obrane od poplava.

Braća Brandt uz sve obveze nađu vremena i za izlaske i druženja s kolegama studentima. Vukovar ipak ne bi mijenjali za bogatstvo, samo žele pristojan život. Nadaju se nakon završetka fakulteta u Vukovaru naći i posao jer kako kaže Harald baš Vukovar volim i želim živjeti u njemu.

Iako rođeni kao prognanici u nekim drugim gradovima, Vukovar doživljavaju kao rodni grad. Oni su uspješni sportaši i studenti, uzorni dečki – oni su budućnost Vukovara.