U izboru za najljepši školski vrt ove godine sudjeluje čak 130 škola

Niti suša, niti poplave ovoga ljeta, a niti temperature iznad 35 stupnjeva nisu uništile školske vrtove. Još su ljepši nego prije i diljem Hrvatske ima ih više nego ikad.

Već 20 godina, ovaj 'cvjetni projekt' zajedno vode Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Stručno povjerenstvo u kojem su agronomi, krajobrazni arhitekti, pedagozi i novinari, samo je ove godine, od proljeća do jeseni, obišlo čak 130 škola koje su se javile na natječaj. 

HRT-ov je 'cvjetni kombi' ove godine prevalio 15 000 kilometara, dakle u 20 godina projekta čak 300 tisuća kilometara… Dovoljno da se 7 puta obiđe Zemljin ekvator. Povjerenstvo se u tom razdoblju u školskim vrtovima družilo s više od 800 000 djece.

S prosječnom brzinom od 100 kilometara, 'cvjetnom' bi kombiju trebalo još samo dvije godine putovanja do slijetanja na površinu Mjeseca. No, problem je u povratku. Jer, kad bi na pustom mjesečevom tlu pokrenuli projekt najljepših zemaljskih školskih vrtova, mali Lunari, najmlađi stanovnici Lune, bili bi tako zadivljeni da ne bi povjerenstvu dozvolili povratak na Zemlju.

Bez šale, zahvaljujući silnom trudu, volji, upornosti i znanju djece i njihovih učitelja 'najljepši školski vrtovi' ove su godine ljepši nego ikada prije. Povjerenstvu nije bilo lako odlučiti koji će od njih, odnosno koje tri škole, osvojiti titulu pobjednika ( najljepši kontinentalni vrt, najljepši vrt Jadrana i pobjednik 'Zelene povelje' za zaštitu okoliša ). No, struka je odlučila i većinom glasova pobjednici su izabrani. Njihova imena bit će pod embargom sve do svečanosti proglašenja 20. studenoga.

Do tada, podsjećamo na prošlogodišnje laureate. Pobjednička titula Primorske Hrvatske pripala je Osnovnoj školi Žrnovnica u Žrnovnici kraj Splita za cvjetne terase aromatičnog mediteranskog bilja, maslina i agruma. Pobjednik kontinentalne Hrvatske, ujedno i dobitnik Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije je Osnovna škola Dragutina Tadijanovića u Petrinji te njihovi ružičnjaci, voćnjaci i veliki povrtnjak koje marljivo obrađuju i učenici s teškoćama. Najljepši među najmlađima bio je Dječji vrtić Ivančice u Ivancu kraj Varaždina

Članovi Povjerenstva također su jednoglasno odlučili da se pobjedniku kontinentalne Hrvatske za 2013. godinu - Osnovnoj školi 'Antun i Stjepan Radić' iz Gunje ponovno dodjeli Zlatna povelja Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u 2013. godini. Odluka je donesena jer je njihovu Zlatnu povelju odnijela poplava, a svoj su školski vrt nakon poplave golemim zalaganjem u potpunosti obnovili upravo kao mali cvjetni otok te privukli i djecu i odrasle da se vrate u Gunju.