Vandalizam u Dubrovniku: Zaleđena Onofrijeva fontana

Vandalizam. Kulturocid. Tako Dubrovčani ogorčeno komentiraju goleme količine leda kojima je netko u petak napunio Veliku Onofrijevu fontanu.

Četiri dana kasnije, led se još nije otopio. Pojavile su se i špekulacije da je led u spomenik iz 15. stoljeća bacio obližnji ice bar. Led je zbunio mjerodavne službe pa je uklonjen tek nakon četiri dana.

"U petak su zatvorili lokal. Sigurno će biti kažnjeni na najbolniji način. Moj prijedlog je oduzimanje javne površine u narednom periodu", izjavio je Željko Raguž, zamjenik dubrovačkog gradonačelnika.

Led je, čini se, zbunio mjerodavne službe pa je uklonjen tek nakon četiri dana. Denis Orlić, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), tvrdi kako su uputu za pristup radovima dobili jutros. "Naravno da nitko ni mi DPDS, nitko ne smije pristupit radovima bez prethodne suglasnosti odobrenja, upute konzervatora".

Istodobno, čeka se procjena konzervatora o eventualnoj šteti. Prema riječima restauratora Điva Dražića, ubacivanje leda izazvalo je termički šok. Dražić smatra da su u kamenoj strukturi nastale mikropukotine.

"Šteta je napravljena definitivno, sva sreća da nisu bile previše hladne večeri. Nekakve drastične posljedice neće bit, ali postupak je izvan svake pameti", zaključio je Dražić.