'Oboji svijet!', nagradni natječaj za učenike uz Međunarodni dan tolerancije

Smijemo li pokazati nezainteresiranost prema ljudima koji prolaze kroz strahote rata? Kako možemo govoriti da smo dobre osobe, da smo spremni pomoći, a kad taj trenutak dođe samo okrenuti glavu i otići? Probudimo ljudskost u sebi, samo je jedna od izjava učenice 7. razreda koja je pristigla ove godine na nagradni natječaj 'Oboji svijet!'

Preko 1600 učenika/ca iz 19 županija iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, 145 škola i 169 mentora ove godine, s impresivnih 566 radova uključilo se u ovogodišnji natječaj 'Oboji svijet!'.

Projekt 'Oboji svijet šarenim bojama tolerancije' organiziran je povodom Međunarodnog dana tolerancije (16. studenoga) i s ciljem podizanja svijesti, razvoja tolerancije, nenasilja te aktualnim problemima današnje generacije mladih, kao i njihovim vizijama budućnosti. Forum za slobodu odgoja organizirao je natječaj šestu godinu zaredom.  

Kako bi se promovirali pristigli učenički radovi te predstavili učenici i njihova motivacija za izradu radova te kako bi se vidjela njihova podrška kolegicama i kolegama u školi i kako šire toleranciju u školi Forum za slobodu odgoja organizirao je danas svečanu dodjelu nagrada natječaja.
Jedan od pristiglih uradaka je i video koji progovara o izbjegličkoj krizi pod nazivom 'The Wall' koji su izradili su učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir s otoka Krka naglasivši sljedeće: 'Odlučili smo prikazati svoje protivljenje gradnji zidova, postavljanju bodljikavih žica, sebičnosti i netrpeljivosti. Umjesto zida, odlučili smo graditi kuće i novi život. Naše se viđenje rješenja problema zasniva na prihvaćanju odgovornosti, solidarnosti i poštivanju ljudskog dostojanstva. Želimo živjeti u Europi ujedinjenoj u različitosti.'

Frano Ridjan je u razgovoru s Filipom Gospodnetićem, projektnim suradnikom doznao kakav je bio ovogodišnji odaziv na natječaj 'Oboji svijet!'.