Na HRT-u dodjela nagrada 'Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj'

Hrvatska radiotelevizija u petak, 20. studenoga organizira proglašenje Najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj u 2015. godini. 

Ovaj ekološko-edukativni projekt Hrvatske radiotelevizije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta nastao je 1994. godine na poticaj ekološke emisije Prvog programa Hrvatskog radija Slušaj kako zemlja diše urednice Lidije Komes.

U projektu Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kroz vrtove koje su sami oblikovali i uredili, djeca uče voljeti prirodu te prepoznavati vrijednosti i ljepotu podneblja u kojem žive.

Kroz igru uče kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i kako sačuvati zdravo tlo. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj autohtonoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim područjima Hrvatske.

Djeca i vrtovi mogu rasti zajedno. Dijete koje posije sjeme ili posadi biljku i gleda je kako raste neće nikada iščupati ili pogaziti cvijet. Dijete koje u svojemu školskom povrtnjaku ne truje tlo pesticidima vjerojatno to neće činiti ni kasnije u životu. Djevojčica ili dječak koji odrastaju u ljepoti okoliša koji sami stvaraju i čuvaju čuvat će ga i kad odrastu, kaže voditeljica projekta Lidija Komes.

Ni višemjesečna suša, ni kiše koje su se u potocima slijevale po gredicama nisu ove godine uništili najljepše školske vrtove. Zahvaljujući silnomu trudu, volji, upornosti i znanju djece i  njihovih učitelja školski vrtovi ove su godine ljepši nego ikada prije u dva desetljeća postojanja ovoga cvjetnog natjecanja.

Stručno povjerenstvo, koje među ostalim čine agronomi, pedagozi i krajobrazni arhitekti, obišlo je od proljeća do jeseni čak 130 škola koje su ušle u uži izbor za moguću nagradu.  Nije lako odabrati komu u toj širokoj cvjetnoj lepezi dodijeliti pobjedničku titulu.  Samo ove godine povjerenstvo je proputovalo 15 000 kilometara, a u 20 godina projekta čak 300 000 kilometara, dovoljno da se sedam puta obiđe  ekvator. U dvadeset godina susreli su se s 800 000 djece.

Uoči ovogodišnjeg proglašenja najljepših školskih vrtova u Republici Hrvatskoj

Ovim smo projektom željeli potaknuti škole diljem Hrvatske da njeguju školske vrtove, da čuvaju u njima ljepotu svoje prirode – svoje Istre, Dalmacije, Slavonije, Like, Hrvatskoga zagorja. Neki od njih postali su prave turističke atrakcije. Primjerice, kroz  srednjovjekovni vrt  Šibenske gimnazije prođe ljeti i do 80 000 posjetitelja. Isto tako kroz vrt Osnovne škole Ostrog u Kaštel Lukšiću ili kroz velika polja i cvjetnjake Srednje škole Matija Antun Reljković u Slavonskom Brodu. U Osnovnu školu Orašac koja je uspjela stvoriti povijesni dubrovački perivoj turisti lete avionima čak iz Sjedinjenih Američkih Država, otkriva Lidija Komes.

Projekt Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj 2005. dobio je nagradu Europske federacije novinara za jedinstveni ekološko-edukativni pristup mladima. Nastao je zahvaljujući emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 1) Slušaj kako zemlja diše.

Slušaj kako zemlja diše,
Slušaj kako raste trava,
Slušaj kako pod stopama našim
Skrivena snaga u sjemenci spava.

I upravo kao što se u toj maloj sjemenci krije njezina snaga tako se u svakome dječaku ili djevojčici krije ona snaga koja ih vodi kroz život, zahvaljujući kojoj rastu i postaju odgovorni odrasli ljudi. Duboko vjerujem da svako to dijete ako odmalena počne upoznavati prirodu i ako u svoj komadić zemlje koji se zove školski vrt utisne sjemenku i promatra kako se njegova sjemenka pretvara u biljku, cvate i donosi plod, vjerujem da je to dijete nikad neće zgaziti, za kraj dodaje voditeljica projekta Lidija Komes.

Na ovogodišnjoj svečanosti proglašenja najljepših vrtova za vedro raspoloženje pobrinut će se Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom maestra Siniše Leopolda.