I torta može biti zdrava

Torta je slatka delikatesa, najčešće izrađena od tijesta. Ako uz uobičajene sastojke poput čokolade, meda i drugih začina nemaju umjetnih dodataka, za ljubitelje slatkog, sreći nema kraja.
Cvjetić, Čoko-lješnjak, Malinska čarolija neki od naziv torti koji vas vode u slatki svijet Kristine Ožbolt. Oduvijek sam voljela slastice, to je duboko u meni. Jednog sam dana napravila tortu i znala sam da je to moj posao, moj život, moje sve, iskrena je Kristina.

Čaroliju torti otkrila je prije 10 godina. Ostala je to do danas njezina ljubav na prvi pogled i svaki novi okus. Moje torte su jedinstvene, dolaze iz mog srca, nema umjetnih bojila, kemija…  Kako mi dođe tako napravim. Svoje recepte smišljam kad šećem po dućanu, gledam neku namirnicu i maštam o tome kako bi torta izgledala s njom.

Recepte za njezine torte zato nećete naći u nekim bakinim kuharicama; za sada su svi zapisani samo u njezinoj glavi. Ipak, jedan je odala jer ga je osmislila upravo za sve dobrojutriće. Za ekipu emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' osmislila je tortu 'Dobro jutro, bundeva' jer ju je baš smišljala u jesensko doba kada je bundeva prava sezonska namirnica.


                                     Torta 'Dobro jutro, bundeva'
Sastojci:
    300 g bundeve
    110 g indijskih oraščića
      10 suhih smokava
      80 g bijele čokolade
    100 g šećera
    200 g brašna
        1 vanilin-šećer
        1 prašak za pecivo
        2 jaja
        2 dl biljnog ulja
        1 dl biljnog vrhnja za šlag
        1 dl biljnog vrhnja za kuhanje
        1 žlica cimeta
        1 naranča
Biskvit:
U jednoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo, a u drugoj jaja, šećer i ulje. Zatim spojite sve sastojke i dobro ih izmiješajte.
Zasebno izmiksajte bundevu i sameljite indijske oraščiće pa sve zajedno umiješajte u smjesu od brašna. Stavite u kalup za pečenje namašćen maslacem. Pecite 20-ak minutna na 180°C, dok biskvit ne dobije zlatno žutu boju.

Nadjev:
Sokom naranče preliti tanko izrezane smokve i pustiti ih da odstoje 20 minuta, dok ne omekšaju. Od namočenih smokava u blenderu napravite kremu. Ohlađeni biskvit prekrite nadjevom.

Karamel:
Šećer otapite na vatri dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte maslac i biljno vrhnje za kuhanje. Miješajte dok se ne dobije tekuća smjesa.

Glazura:
Bijelu čokoladu rastopite,  u mikrovalnoj pećnici ili na vatri, pa malo pustite da se ohladi. Dodajte biljno vrhnje za šlag i izmiješajte dok se ne dobijete laganu kremu.

Karamelom i glazurom prelite nadjev, a po želji za dekoraciju dodajte malo naribane bundeve, prethodno popržene na maslacu i ohlađene.