Što skuha to i nacrta

Danas se mnogi vole pohvaliti na društvenim mrežama onim što jedu - bilo  da su jelo sami skuhali, bilo da su u gostima ili nekom restoranu. Marti Tuta takve su slike dosadile. I ona, doduše, svoju hranu pokazuje, ali na malo drukčiji način. 

Sjećate li se što ste ručali 12. ožujka 2015. godine? Odgovor je sigurno ne, ali postoji netko tko zna. Marta Tuta se sjeća točno što je ručala posljednjih devet mjeseci. Jer svaki je obrok - nacrtala. Htjela sam svoj dio rada posvetit onome što zapravo najviše volim. Razmišljala sam o tome što volim i čemu posvećujem puno pažnje tijekom dana i što mi je u biti bitno u životu. Onda sam shvatila da je to jedna jednostavna stvar – hrana.

Fotografije punih tanjura proširile su se društvenim mrežama, zato je Marta odlučila biti posebna. Svaki dan joj počinje isto. U kuhinji priprema ručak, ali i tada već razmišlja kako će izgledati na papiru. Prije crtanja fotografira svoj pladanj pun hrane. Zatim sliku prebacuje na računalo i počinje crtati. Tehnika kojom ukrašava papire razvila se slučajno. Uzela je alat koji joj se prvi našao pri ruci. Koristim jednu pomalo dječju tehniku - drvene bojice. Nisam nikad mislila da ću crtat bojicama. Pogotovo da ću se uhvatit crtanja na neko duže vrijeme njima crtati, iskrena je Marta.

Najčešća namirnica na njezinom papiru je povrće. Jela priprema sama, katkad joj u pripremi ručka pomaže majka. Isprobavamo stalno neku novu hranu s drugih dijelova svijeta. U zadnje vrijeme jedemo japanske juhe, koristimo i afričke i indijske začine. Pokušavamo naći najfinije recepte koji nam odgovaraju i onda se na njima zadržimo. Osim ljubavi prema hrani i bojicama, u njezinu životu još je jedna pomalo neobična ljubav. Slikam ljenjivce. Temom diplomskog rada bavila sam se lijenošću…  i u biti tema i ljenjivac se u jednom drugom kontekstu dotiču. To je kao i hrana, to su neke tako banalne stvari i to me jako interesira. A doživljavam ih tako ozbiljno u svome radu

365 nacrtanih tanjura magična je brojka kojoj je Marta svakog dana sve bliže. Tada će njezini radovi dobiti novu funkciju. Imam dogovorenu izložbu u HDLU-u. Bit će to velika izložba, ipak je to moj projekt koji je trajao godinu dana i izložbom ću zaokružit cijelu svoju priču. Htjela bih s obzirom na to da sam dosta vremena posvetila ovom projektu, napravit knjigu svojih radova. Knjigu četiri godišnja doba s crtežima hrane.

Na prvi pogled izgleda jednostavno, no katkad joj za jedan crtež treba otprilike sat vremena. Sve ovisi o tome koliko se priloga nalazi na tanjuru. Nakon nekoliko poteza bojicama i Martin je današnji ručak oživio na papiru. Miriše na još…