U borbi protiv ovisnosti i čišćenjem infektivnog otpada

Dvanaest godina zadarska Udruga Nada čisti parkove i skrovita mjesta od odbačenih šprica. Infektivnog otpada je mnogo. Što su sve našli provjerili smo u šestoj ovogodišnjoj akciji čišćenja.

Šestero dobrovoljaca oboružanih dugim klještima u akciji čišćenja. Cilj ove akcije je bio zaštita. S obzirom na to da je lijepo vrijeme, ima puno šetača, male djece i cilj nam je zaštiti ih, ističe Ivanka Ledenko iz zadarske Udruge Nada.

Posao je opasan. Na omiljenom zadarskom igralištu, popularnom  Kapetanskom, mnogo je odbačenih igala i šprica. I u kantama se našlo otpada, nema opijata koji se ne troši u Zadru. Radi se o heptanonima, o heroinu, o kokainu, o morfiju, uglavnom sve vrste droga, objašnjava Ivanka. U akciji su sudjelovale i osobe čija je prošlost bila vezana uz droge. Viktorija se odlično snašla, kao i Mladenka koja deseti put volontira kako bi pomogla sinu da dođe do pravog puta.  Svjesna je da je odbačeni otpad  infektivan i da može naštetiti slučajnom šetaču.

Broj skupljenih šprica varira od akcije do akcije. Nekad ih skupe tisuću, nekad ni sto. No svi skupljači su zaštićeni i ne boje se slučajnog uboda. Udruga Nada čisti parkove i javna mjesta dvanaest godina. Posljednji slučajni ubod dogodio se pretprošlog ljeta na plaži. Nije bilo posljedica.