[VIDEO] U pariškom napadu 129 mrtvih, teroristi Francuz, Egipćanin i Sirijac

Francuska policija identificirala je tri od osam napadača - egipatskog, sirijskog i francuskog državljana.

Raste broj mrtvih u jezivim terorističkim napadima kasno sinoć u Parizu. Potvrđena je smrt 129 ljudi, iako neki vodeći svjetski mediji navode da ih je ubijeno više od 150. Ozlijeđenih je više od tri stotine, od kojih se gotovo pola njih bori za život.

Iz Pariza uživo za središnji Dnevnik javio se HRT-ov novinar Damir Matković:

Francuska je proglasila izvanredno stanje, a predsjednik Francois Hollande objavio da njegova zemlja kreće u borbu protiv terorista u kojoj neće biti milosti i proglasio trodnevnu žalost u zemlji.

Matković smatra da će se život u Parizu ubrzo vratiti u normalu.


Francuski predsjednik jutros je održao hitan sastanak s ministrima i vojnim zapovjednicima. Mobilizirano je dodatnih tisuću i pol vojnika koji će čuvati najvažnije zgrade u Parizu poput parlamenta, crkvi i turističkih atrakcija. Policija će provjeravati ljude, prtljagu i vozila koja ulaze i napuštaju zemlju kopnom, morem ili zrakom.

Francuske vlasti zatražile su od stanovnika Pariza da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe jer i dalje nije razjašnjeno jesu li svi napadači ubijeni ili je netko u bijegu. Pariz je tih, sumoran, "napušten" grad. Ulice su prazne i puste. Zabranjene su sve manifestacije na javnim mjestima do četvrtak u ponoć , a u ponedjeljak je najavljeno Hollanovo obraćanje Parlamentu.

Teroristi takozvane Islamske države objavili su priopćenje na twitteru u kojem preuzimaju odgovornost za napade u Parizu. Džihadistička skupina koja je preuzela odgovornost za napade u Parizu, objavila je videosnimku, doduše bez datuma, u kojoj najavljuje nove napade u kojima neće birati nikakva sredstva. Jučerašnji napad, poručuju isilovci, odgovor je na francuski vojni angažman odnosno stalno vrijeđanje muslimanskog proroka. 
 


Dogodila su se tri bombaška napada na stadionu gdje su igrale Njemačka i Francuska, a pet ostalih napada dogodilo se u drugim dijelovima Pariza gdje su napadači pucali iz kalašnjikova i automatskog oružja. Za sada je poznato da je bilo osam napadača u Parizu, od toga ih se sedam raznijelo bombom, dok su jednog ubili francuski specijalci. Također, nitko ne može potvrditi točan broj napadača, što i dalje izaziva strah i paniku u gradu. Grad je potpuno prazan, takvo stanje sablasnosti i tišine, straha, paranoje, osjeća se još od sinoć, kada je policija izdala uputu da se ne smije izlaziti ni pod koju cijenu. Razlog tomu još se ne zna - ima li još napadača, hoće li se dogoditi novi napadi ili neće. S druge strane, pokrenut je 'bijeli plan', svi dežurni liječnici i medicinsko osoblje moraju biti na raspolaganju svojim matičnim bolnicama kako bi mogli primiti što veći broj žrtava. Neke aviokompanije najavile su da neće letjeti prema Francuskoj. Francois Hollande je također tijekom noći zatvorio i autoput između Francuske i Italije,  tako da je Francuska u neku ruku trenutačno potpuno izolirana i zatvorena, kazao je jutros Sotošek.

Policija je noćas oko jedan sat upala u dvoranu i ubila najmanje trojicu terorista. Ranjeno je nekoliko specijalaca, a taoci su ubijeni vjerojatno prije nego što je policija došla. Oko 1500 ljudi došlo je na koncert skupine "Eagles of Death Metal", u dvoranu Bataclan koja je blizu ureda lista Charlie Hebdo, poprišta terorističkog napada islamista u siječnju ove godine. Eksplozije su se čule i blizu stadiona Stade de France, gdje se igrala nogometna utakmica Francuske i Njemačke, na kojoj je bio i francuski predsjednik Francois Hollande.

Zapadni sigurnosni izvori sumnjaju da iza ovog pokolja stoji islamistička militantna skupina. Francuska je proglasila izvanredno stanje i zatvorila granice.

Odlučio sam mobilizirati sve raspoložive snage kako bi se neutralizirali teroristi. Zatražio sam i vojnu preraspodjelu, sve su snage trenutačno na pariškom području kako bi se spriječili mogući daljnji napadi. Sazvao sam, također, sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti koja upravo treba početi. Bit će donesene dvije odluke - proglasit će se izvanredno stanje, što znači da će se zatvoriti određena područja i promet. Takvo stanje proglasit će se na području cijele Francuske. Druga se odluka tiče zatvaranja granica. Moramo osigurati da nitko ne može ući u zemlju, ali i da teroristi ne mogu izaći, poručio je francuski predsjednik.