Premijera monodrame 'Priče iz Vukovara', autorskog projekta glumca Pere Eranovića

Monodrama 'Priče iz Vukovara' autorski je projekt mladog glumca Pere Eranovića koji će premijerno biti izveden ove subote na 'Sceni 55' splitskog HNK, ne slučajno upravo uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti.

Temelj mladom glumcu u stvaranju predstave bile su kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara - Siniše Glavaševića. Svoje 'Priče iz Vukovara' Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike.

To je antiratna monodrama u kojoj sam suprostavio sve ono ljudsko, ono čovječno nasuprot onog nehumanog. Osim što je ovo jedan memento, to je i opomena svima nama, odnosno napomena da moramo sve naše napore uložiti u ono ljudsko jer u onim trenucima kad se sukobi ljudsko i neljudsko, sredstva se ne biraju, a žrtve su ogromne, kaže Eranović.

Ova autorska monodrama dirljiva je i potresna, no publika se ne mora bojati da će ih dočekati teška crna tema - jer i kazališne su 'Priče iz Vukovara', poput Glavaševićevih, satkane od toplih i vedrih priča.