Otkriveno značenje tajanstvenog zapisa pronađenog u utvrdi 'Sveti Mihovil'

Srednjovjekovna utvrda 'Sveti Mihovil' u Šibeniku nepresušan je izvor različitih otkrića. Nakon višegodišnjih obnova, uređenja, pa čak i turističkog korištenja tog kaštela, stručnjaci su ovih dana otkrili značenje jednog kamenog natpisa. Taj pronalazak donosi nove detalje iz bogate povijesti tvrđave.

Mnogo puta rušene i građene zidine od 13. stoljeća do danas neprestano donose nove spoznaje arheolozima i povjesničarima. Ovoga puta otkriveno je o čemu govori natpis uklesan u kamen čiji su fragmenti za istraživače bili zagonetka dugo vremena. Natpis je postavio šibenski gradski knez Nikola Marcello, a u njemu stoji da je dao obnoviti jednu cisternu u tvrđavi svetog Mihovila 1611. godine.

Godinama je zbunjivalo to što su fragmenti naknadno ugrađeni u zid koji je obnovljen mnogo kasnije. Stoga sada stručnjaci iznova iščitavaju tragove burne prošlosti Šibenika koji otkrivaju tko je, kada i što ovdje radio. Svako od njihovih otkrića vrijedno je i zbog turističke valorizacije tvrđave koju je, otkad je otvorena prije godinu i pol, obišlo čak 250 tisuća posjetitelja.

Radovi i istraživanja na tvrđavi još dugo neće stati jer ovaj značajan objekt u sebi čuva mnogo tajni iz bogate povijesti.