Retrospektivna izložba keramike Ede Murtića u Muzeju za umjetnost i obrt

Retrospektivna izložba keramike istaknutog hrvatskog umjetnika Ede Murtića, koja se otvara 14. studenog u Muzeju za umjetnost i obrt, prvi put cjelovito predstavlja taj manje poznati dio njegova bogatog i svestranog stvaralašta.

Keramika zauzima posebno mjesto u Murtićevu opusu, ostvarenom u raznim umjetničkim tehnikama. Na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt naglasak je na muralima nastalima zadnjih godina njegova stvaralaštva, kao dio ciklusa 'Nova apstrakcija', koji se predstavlja kroz modele, skice i fotografije te originalne murale, ploče i tanjure iz tog ciklusa.

To je prvi put da smo retrospektivno objedinili očevu keramiku s radovima iz Fundacije Murtić i privatne zbirke obitelji Pavić, dok je dio izložen u javnim prostorima, s obzirom da ga se ne može dislocirati, predstavljen kroz video i foto radove, rekao je umjetnikov sin Ranko Murtić u ime Fundacije.
 
Murtić je objasnio kako Fundacija nastoji prikazati suštinu ostavštine njegova oca i revalorizirati umjetnine koje posjeduje u zbirci. Ovo je lijep trenutak jer možemo pokazati jedan cjelovit segment njegova stvaralaštva, istaknuo je. Po njegovim riječima, Fundacija pokušava zadržati kontinuitet da se svake godine objedini novi dio Murtićeve ostavštine. Iduće godine trebale bi biti dovršene pripreme za izložbu i prateću knjigu iz posljednjeg Murtićevog tematskog opusa 'Nove apstrakcije', a radi se i na monografiji posvećenoj Edi Murtiću.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović podsjetio je na dugu povezanost Murtića i tog zagrebačkog muzeja. Keramika nam je osobito važan segment njegova opusa jer nikada dosad nije bila stavljena u prvi plan, već uvijek u retrospektivama kao 'nešto što također radi', napomenuo je Gašparović.
 
Povjesničar umjetnosti Zvonko Maković ustvrdio je u predgovoru kataloga kako se Murtićevi radovi u keramici i emajlu osobito izdvajaju među brojnim žanrovima i tehnikama. Ti radovi nose sve osobine koje susrećemo na slikama, ali imaju i nedvosmislenu utilitarnu, štoviše dekorativnu dimenziju, a odaju i prepoznatljiv intenzitet boje, žestinu kakvu nalazimo i na slikama, zapisao je, među ostalim, Maković.

Po njegovim riječima, izložba Murtićevih keramičkih radova otkriva važan segment prisutan u njegovu djelu koji dosada nije bio pokazan kao cjelina, a nikada niti izlagan kao relevantna umjetnička građa. Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt bit će otvorena do 3. siječnja.