Dva brza recepta

Đurđa Protić, direktorica Festivala govorila je o tome što možemo vidjeti i probati na ovogodišnjem Festivalu hrane i vina koji se održva od 13. do 15. studenoga u zagrebačkoj Areni.
300 proizvođača hrane i vina, 16 županija, 34 uzbudljivih kulinarskih radionica i 11 vinskih radionica. Festival pod jednim krovom okuplja sve ključne sudionike domaćeg vinarstva i gastronomije, te brojne izlagače čija bogata i kvalitetna ponuda omogućuje da Hrvatska postane cjelogodišnja turistička destinacija. Cilj Festivala je i poticanje i pozicioniranje malih i srednjih proizvođača hrane i vina, kojima pružamo priliku da se svojim vrhunskim proizvodima predstave poslovnoj, stručnoj i širokoj javnosti, tj. gotovo 20.000 posjetitelja koliko se ove godine očekuje.

Kristina OžboltDarko Kontini  su dvoje mladih gastro-entuzijasta koji su svoj hobi pretvorili u posao. Oboje će sudjelovati na radionicama hrvatskog festivala hrane i vina. Darko će na festivalu držati radionicu pripreme brzih polusatni jela iz jedne posude, a Kristina radionicu sljubljivanja vina i slastica.
Darko je uspješan gastro bloger, Kristina je mlada slastičarka. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska pokazali su svoje kuharsko umijeće. Darko je napravio brzi kolač od jabuke, Kristina brze božićne vanilin kiflice. Za današnji brzi tempo života idealni recepti. 


Brzi kolač s jabukama

Sastojci:
    1 šalica šećera
    1 šalica grisa
    1 šalica oštrog pšeničnog brašna
    200 g margarina
    Jabuke i težina stvarno ovisi o vrsti korištene jabuke. Ali okvirno oko 7    
    Vanilin šećer (1 paketić)
    Prašak za pecivo (1 paketić)
    Cimet

Umiješajte sve suhe sastojke zajedno, te u prethodno nauljenu i pobrašnjenu posudu za pečenje prvo stavite sloj suhih sastojaka pa sloj ribanih jabuka (ili nekog drugog voća). Napravite najmanje 3 sloja. Na kraju po kolaču naribajte margarin. Pecite 35 do 40 minuta na 200°C, odnosno dok kolač ne dobije zlatnu boju. 

Vanilin kiflice

Sastojci:
    300 g oštrog brašna
    180 g maslaca
    120 g mljevenih oraha
    100 g šećera
    1 cijelo jaje
    1 žumanjak
    1 žlica kiselog vrhnja
    1 vanilin šećer
    malo šećera u prahu za posipavanje, 4 do 5 žlica

Od sastojaka zamijesite tijesto. Budite oprezni jer je tijesto prilično mekano. Oblikujte kiflice, stavite ih na papri za pečenje te pecite 5 minuta na 200° C.