Nizom koncerta 'Hod kroz god' Ivan Ivančan oprašta se od 'Lada'

Nakon 41 godine provedene u Ansamblu Lado tijekom kojih je 7 godina bio plesni voditelj i asistent umjetničkog direktora, a 24 godine umjetnički ravnatelj, Ivan Ivančan nizom koncerta pod nazivom 'Hod kroz god, hrvatski narodni običaji kroz godinu' završava profesionalnu karijeru.

Koncerti će se održati 15. studenoga u Domu sportova Delnice, 18. studenoga u KD Vatroslava Lisinskog te 22. studenoga u HNK u Zagrebu, kao i u HNK Varaždin 26. studenoga.

Životni i profesionalni put Ivana Ivančana obilježilo je odrastanje u folkloraškoj obitelji. Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla Lado na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od 4000 glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Obnovljen je i cjelokupan hrvatski plesni repertoar. Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode.

Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata, među kojima su najznačajniji 'Gala koncert u povodu 50. obljetnice ansambla', 'Na moru i kraju' , 'Hod kroz god', 'Dragi naš KAJ', 'Šokački sastanak', 'Lipi naši škoji', 'LADO, hrvatsko nacionalno blago (UNESCO)' i 'Iz kajkavskih krajeva'.

Uoči koncerta s njim je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska razgovarala Tomislava Gudelj.