U zagrebački HNK stiže Modrobradi

Večeras u 19 sati i 30 minuta nova poslastica za ljubitelje baleta. Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište donosi praizvedbu 'Modrobradog'. Ekipa Dobrog jutra zavirila je prije svečana izvedbe iza scene.

U Hrvatskom narodnom kazalištu pojavio se Modrobradi. Prema jednoj priči on je zloglasni ubojica svojih žena, a prema drugoj pak čovjek u potrazi za ljubavlju. On je i inspiracija za baletno djelo koreografa Staše Zurovca po originalnoj glazbi makedonskog skladatelja Marjana Nećaka. To je jedna zanimljiva predstava koja predstavlja Modrobradog kao jednog dobrog čovjeka koji se ne snalazi u životu. Jedina je njegova upornost da se ženi i da mu sve žene umiru i igrom slučaja izgubi ljubav, o predstavi kaže skladatelje Nećak.

Nikša Kušelj
igra majstora ceremonije koji je cijelo vrijeme prisutan kroz predstavu. On je zapravo narator, u isto vrijeme je i drugi dio Modrobradog. Silno je interesantno što je glazba po vrsti između opere i rocka, pa imamo široki spektar ne samo žanrova nego i registara, govori Nikša. Nitko pa niti ja sam ne mogu opisat svoju glazbu, mogu reći da tu postoje puno stilova, odnosno puno karaktera, koliko postoji žena, toliko ima karaktera, dodaje skladatelj Nećak. 
 
Susresti nečiju drugu, treću, četvrtu i šestu suprugu na istom mjestu može se samo na probi Modrobradog u HNK-u. 

Primabalerina Pavla Pećušak pleše ulogu žene broj 2. Koja umire od alkohola. Ima dozu humora, ima dozu tragedije, jedan kaos tako da je za mene ovo bio izazov jer obično ne plešem takve uloge, kaže o ulazi Pavla.

Solistica baleta Natalia Horsnell igra Modrobradovu šestu ženu. Koja se zapravo ne želi udati za njega, ali ju društvo prisiljava na to jer smatraju da je on dobar ulov. Ona uopće ne želi biti s njim pa ni ne spava s njim. Ja ne umrem u predstavi i baš sam sretna zbog toga, iskrena je Natalia. Iva Vitić Gameiro, solistica baleta je treća i četvrta žena. Četvrta žena je žena prostitutka, a treća žena je već mrtva, i samo se vidi njen sprovod. Koreografija je odlična, ima i smiješnih  momenata, i nadam se da će se publici svidjeti i da će na kraju sve skupa završit savršeno.

Guilherme Gameiro Alves pleše Modrobradog. Ovo je potpuno drugačija predstava, to nije samo ples. Radimo s Nikšom koji pjeva i sve se razlikuje od onoga što inače radimo, tako da mislim da će biti vrlo zanimljivo i za publiku. Miodrag Tabački, scenograf predvidio je mobilnu scenografiju što je jako bitno u baletnoj predstavi. Doslovno pomicanje scenografije doprinosi dinamici predstave, a pritom nismo inzistirali na epohi.

Sedam svadbi i sedam sprovoda, između kojih se nižu događaji. Ironija i humor, drama i parodija, balet i gluma. Oduševljenje svih onih koji su sudjelovali u stvaranju ove predstave dobar je znak da će  uživati i gledatelji.