Knjiga o Smoji: "Bez uljepšavanja, on sa svim svojim greškama"

HRT-u je podario dvije antologijske serije - Malo i Velo misto, a devedesetih je bio bačen u zaborav i potjeran iz novina za koje je cijeli život pisao. Večeras je predstavljena knjiga Borisa Dežulovića "Razgovori sa Smojom", o jednome od najvećih dalmatinskih kroničara Miljenku Smoji.

Rijetko tko ga je bolje poznavao u više od trideset godina rada od fotoreportera Feđe Klarića koji je s njim prošao svaku dalmatinsku valu. Neprikosnoveno najveći pisac, najveći kroničar Dalmacije svih vremena. I tek sada, što mi je veliki kompliment, mladi ljudi u Smoji vide izuzetnu veličinu, spisateljsku i kroničarsku, kaže Klarić.

Autor knjige Boris Dežulović dva je puta u prvoj polovini devedesetih vodio duge razgovore sa Smojom. Ukoričio ih je na dvadesetu godišnjicu njegove smrti.

Sad svi oni koji su pljuvali na njega do prekjučer, dižu mu spomenike. Čini mi se da je ovo jedan mali prilog da se vrati tamo gdje je bio. Na Matejušku, među ribare, među novinare. Bez uljepšavanja, on sa svim svojim greškama, zabludama i krivim životnim izborima, kaže Dežulović. Mi ne priznajemo veličine, a Smoje je bija uvik kontra.

Osim presjeka Smojina životnog puta, knjiga donosi i manje poznate detalje o ulozi njegove supruge Lepe u stvaranju likova iz serija koje i danas žive.