Varivo od priseljene repe i poriluka sa šćipancima i kobasicom od guščjeg vrata

Ekipa Kruške: kuhar Marko Perić i aromaterapeutkinja iz Zagreba Katica Wolf pobijedila je ekipu Jabuke: kuhara Marija Čepeka i Jasnu Grupković, savjetnika u osiguranju iz Zagreba.
Gost kuhar bila je Ivana Vukmanić.


Recept Ivane Vukmanić: Varivo od priseljene repe i poriluka sa šćipancima i kobasicom od guščjeg vrata

Sastojci za varivo:


( za 2 osobe )
- 1 repa ( koja se koristi za kiseljenje ) cca 400 g
- 1 dl bijelog ili jabučnog octa
- 2 poriluka
- 1 žuta mrkva
- 1 peršin ( korijen )
- 1 režanj češnjaka
- 1 narančasta mrkva
- 1 žlica svinjske masti
- sol, papar
- 2 jaja
- 100 g oštrog brašna
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 žlica crvene mljevene slatke paprike

Priprema:

Na svinjskoj masti dodamo brašno i mljevenu slatku papriku, napravimo zapršku . Na tu zapršku dodamo korjenasto povrće i pirjamo. Repu koju smo prethodno naribali i nakapali s octom ocijedimo i isperemo. Dodamo korjenastom povrću i propirjamo. Zatim dodamo poriluk narezan na kolutiće , zalijemo 1l vode i začinimo paprom i soli. Dok to kuha napravimo smjesu od jaja i brašna tako da možemo smjesu trgati odnosno 'šćipati' u varivo. Nakon 10 minuta kuhanja možemo počet 'šćipati' tijesto u varivo, to će ujedno i zgusnuti. Kuhamo još 5 minuta i poslužimo.

Sastojci za temeljac:

( u kojem se kuha kobasica )

- 2 rajčice
- 1 luk u ljusci
- 1 grincajg za juhu
- papar u zrnu (cca 10 zrna)

Sastojci za kobasicu:

- 1 cijeli guščji vrat
- 1 guščja jetra sa srcem
- 1 želudac
- 1 suha žemlja
- 2 dl mlijeka
- gomolj  komorača
- 100 g mljevene svinjetine od plećke (ne krto)
- sol, papar

Priprema:

Naopako izvrnuti guščji vrat skinuti kožu da ostane cijela. Kožu tako naopačke okrenutu posoliti i popapriti. Vrat zajedno sa želucem, jetricom i komoračom kuhati u temeljcu. Kuhan vrat očistiti od kosti, iznutrice narezati na male kockice i primiješati žemlji koju smo prethodno namočili u mlijeko i ocijedili, pa potom dodati mljevenu svinjetinu i izmiješati. Tom smjesom napuniti kožu vrata koju s obje strane zašijemo i izbodemo čačkalicom kako ne bi popucala. Prvo stavimo kuhati u malo vode ( 2 prsta ) kako bi se izgubilo što više masnoće, zatim ga preselimo u lonac s temeljcem i kuhamo cca 30 minuta.


Pogledajte i ostale recepte prema kojima su pripremana jela u emisiji od 12. studenoga:


 


Pileća prsa u umaku s pinjolama


Patarača al forno


Rostbif na rukoli s kremom od balancana i pistacija

Recepte emitiranih emisija pronađite OVDJE.

Kulinarski show Kruške i jabuke pratite od ponedjeljka do četvrtka na Drugom programu od 17:15. Najbolju od četiriju emisija prikazanih tijekom tjedna donosimo subotom na HRT2 u 19 sati.

Pozivamo i Vas da se prijavite za sudjelovanje u kulinarskom showu - upitnik za prijavu.