Retrospektiva Orsona Wellesa na 13. ZFF-u

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa Zagreb Film Festival (ZFF) obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja, čiji se važan dio stvaralaštva povezuje upravo s Hrvatskom.
Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, u program je uvrštena emisija HRT-a, tadašnje TV Zagreb  3, 2, 1... Kreni!  iz 1979. Emisiju u kojoj je gostovao u studiju Orson Welles vodili su Ante Peterlić i Ranko Munitić, a rekonstrukciju izvorne emisije napravio je Leon Rizmaul.

13. izdanje ZFF-a. ove će godine izborom atraktivnih filmskih naslova zagrijavati publiku od subote 14., do nedjelje 22. studenoga u kinima Europa i Tuškanac, MSU, Akademiji dramske umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i Dokukinu KIC.

U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteno je rekordnih 14 naslova iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi - iz obje zemlje dva filma. Nakon prošlogodišnjeg O konjima i ljudima, Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame Ovnovi (islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled) i višestruko nagrađivani Vrapci. Posjetioci će vidjeti i češkog kandidata za Oscara Kućna njega, u režiji Slaveka Horaka. Češki Obiteljski film slovenskog redatelja Olmoa Omerzua crna je  komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu - polazi po krivu.

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje i laureate najznačajnijih svjetskih festivala: venecuelansko ostvarenje Izdaleka Lorenza Vigasa osvojilo je Zlatnog lava (prvi je latinoamerički film u povijesti s tim priznanjem), brazilski Neonski bik na Lidu nagrađen je posebnom nagradom žirija u programu Horizonti, dok je napeti mađarski triler na temu holokausta Saulov sin debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio u Cannesu čak tri nagrade - Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais.

U natjecateljski program ove je godine, među ostalim, uvršten i egzotični australski film Tanna, premijerno prikazan u Veneciji. Prvi je to film ikad snimljenog u otočnoj državi Vanuatu, a sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.

Prvo desetljeće postojanja nacionalnog kratkometražnog natjecateljskog programa Kockice obilježit će se nizom novosti i prigodnih aktivnosti: filmovi iz tog programa od ove godine prikazuju se u novom, atraktivnijem terminu tijekom čitavog tjedna, i to paralelno uz filmove iz međunarodnog kratkometražnog programa. Kockice ove godine donose i hrvatsku premijeru na Mostri nagrađenog filma Dubravke Turić - Belladonna.

Koliko je filmova u utrci za Zlatna kolica i što će sve posjetitelji moći vidjeti - u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorila je programska koordinatorica ZFF-a. Selma  Mehadžić.