U povodu 60. obljetnice smrti Tina Ujevića HRT snima igrano-dokumentarni serijal

Na današnji dan, 11. studenog 1955. u Zagrebu je preminuo hrvatski pjesnik Tin Ujević. HRT obilježava 60. obljetnicu smrti velikana hrvatskog pjesništva snimajući igrano-dokumentarni serijal "Tin".

Biografski, četverodijelni igrano-dokumentarni serijal "Tin" projekt je kojim se obilježava 60. godišnjica smrti najvećega hrvatskog pjesnika. Tema serijala je pjesnikov život. Pratimo ga iz godine u godinu, kroz sve životne faze njegova biografskog krajolika. To putovanje nam je važno i danas ne samo da bismo se prvi put u televizijskom formatu upoznali s epizodama iz života velikog pjesnika već i kako bismo pratili uzbudljivu, turbulentnu povijest Europe, Hrvatske i regije, čije posljedice i danas osjećamo.

Radi se o povijesnim burama raspada Austro-Ugarske, vremenu prije Prvoga svjetskog rata, životu za Drugoga svjetskog rata u Zagrebu te stradanju nakon tof rata pod komunističkim režimom. Tijekom tih događaja pjesnik se iskazivao kao društveno-političko angažirana osoba, koja se smatrala nacionalističkim vođom (prije Prvoga svjetskog rata). Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskom konformizmu (20-e i 30-e godina prošlog stoljeća) te čovjek osuđen na glad u poslijeratnom komunističkom razdoblju. Hrvatski pjesnik, čije su prve zbirke izašle u Srbiji, ljubitelj kavane i usamljenik bio je raskidan životnim odlukama, no cjelovit u svom pjesničkom biću.

Njegova biografija rastvara misterij života u kojem su dva bića - društveno i umjetničko - često bili nezavisno jedan pokraj drugoga. Okolnosti bivanja bile su te koje su utjecale na njegovu mukotrpnu svakodnevicu.

Serija "Tin" uz narativni diskurs (narator je glumac Mislav Čavajda) i arhivsku građu (pjesnikova ostavština, dokumenti: novine, časopisi, filmovi) ima i igranu razinu. Ona je pak podijeljena na dva vremena: na vrijeme pjesnikova života kada ima 60-ak godina, živi i radi u Zagrebu, a vrijeme najviše provodi u zagrebačkim kavanama te na vrijeme o kojem se tog trenutka u serijalu govori.  

U igranom se dijelu, naravno, javlja pjesnikova poetska riječ, no samo kad dramska situacija to opravdava, nikako nije poetski intermezzo.

Serijal potpisuje troje scenarista: biograf Tina Ujevića – Jasen Boko, dramaturginja – Lada Martinac Kralj i redatelj Davor Žmegač. Filmski redatelj, čiji je scenaristički udio svakako unio filmski jezik, uspješno je ostvario poniranje u intimnost koje se može prikazati samo kamerom. Glavni glumci su Igor Kovač Milan Pleština tj. mladi i stari Tin, narator je Mislav Čavajda. Direktor fotografije je Davorin Gecl, a voditeljica projektnog tima je Jasminka Živalj.

Redatelj i jedan od scenarista je Davorin Žmegač te mladi glumac Igor Kovač o tom velikom projektu govorili su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.