Samoodrživa kuća plijeni izgledom i funkcionalnošću

U Samoborskom gorju, samo pet min od centra, Ivan Robić sagradio je svoj dom iz snova. Ova prizemnica od 300 četvornih metara, osim što plijeni pozornost izgledom, zanimljiva je i zbog načina gradnje. Naime, riječ je o samoodrživoj kući.

Sunčevu energiju iz zemlje kolektori-pumpe pretvaraju u toplinsku energiju koja im ljeti besplatno daje vodu, a zimi ih grije i daje toplu vodu. Ivan kaže da su te pumpe mozak ove kuće.

Kako iskoristiti kišnicu objašnjava Ivan: Imamo sakupljač kišnice od osam tisuća litara koju skupljamo pomoću četiri vertikale. Tu se skuplja kišnica koju kasnije koristimo u kući. Čak 95 posto sakupljene kišnice upotrebljava se kao tehnička voda za pranje posuđa, automobila, tuširanje i zalijevanje vrta. Ostalih pet posto služi za povećanje učinkovitosti cijelog sustava.

Filozofiju suživota s prirodom Ivan i Ružica primjenjuju u cijelosti.  Paze čime zalijevaju povrće, ali i čime ga hrane. Koriste svoj prirodni kompost, a da bi ga uvijek imali, Ružica već u kuhinji odvaja otpad. Razgradivi materijal namijenjen je za vrt, a nerazgradivi Ivan sortira i odvozi u reciklažno dvorište.

Pri gradnji samoodržive kuće vodilo se računa o svakom detalju. Dobar primjer je navodnjavanje - sustav za zalijevanje cvijeća koji funkcionira i kada nitko tjednima nije kod kuće.

Možda vam se samoodrživi sustav kućanstva čini složen, ali Ivan tvrdi kako je sve zapravo vrlo jednostavno. Ni on nije bio stručnjak za gradnju, učio je iz specijaliziranih časopisa i s internetskih portala. Isto savjetuje i drugima jer gradnja samoodrživog sustava nije ništa skuplja od standardnog, a prednosti je mnogo. Osim što su im režije nekoliko puta manje nego u drugim kućanstvima, tu je i spoznaja da vode brigu o prirodi.