Kako preživjeti i treći petak 13. ove godine

Ako ste danas odrezali nokte, promijenili plahte ili krenuli na put - ne piše vam se dobro. Ali samo ako vjerujete u zlu kob - jer petak je 13. I dok u svijetu ne postoje adrese s brojem 13, nema 13. kata ni izlaza na aerodromu koji nosi taj broj, u Hrvatskoj je to sasvim običan broj i sasvim običan dan.

Ali današnji je ipak poseban. Naime, nakon veljače i ožujka treba preživjeti treći petak 13. ove godine. Prema kalendaru to će se sljedeći put ponoviti tek 2026. godine, što je za one praznovjerne odlična vijest.

Paraskavedekatriafobija, odnosno nerazumni strah da će nam se petak trinaestog dogoditi nešto loše, povijesno se povezuje s događajem iz 14. stoljeća, kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači. Dogodilo se to u petak trinaestoga pa je ta kombinacija postala simboličan nadnevak koji donosi nesreću.

Kako je petak 13. došao na loš glas

Zašto petak?

Što se tiče petka, kršćani vjeruju kako je upravo na taj dan u tjednu Isus razapet. Jedni tvrde da je upravo na petak Eva ponudila Adamu nesretnu jabuku te da je Kain u petak ubio Abela. Drugi pak smatraju da je u petak počeo veliki potop. U starom vijeku petak je bio dan sličan današnjoj nedjelji, dan posvećen molitvama i odmoru, a svi koji su radili na taj dan smatrani su prokletnicima. Ipak, većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao jer je na taj dan 1307. francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni.


Postoji i stručni termin iracionalnoga straha od broja 13 - triskedekafobija - a svodi se na izbjegavanje svega što ima ikakve veze sa spomenutim brojem. Paraskevdekatrifobija je pak strah od petka trinaestog.