Do prekrasnog osmijeha s pomoću jednostavnih i prirodnih tvari

Bijeli i sjajni zubi privlače svakoga, a više ne moraju biti sveti gral koji može štetiti našim tijelima ni biti veća stavku osobnih financija.

Odmah ćemo napomenuti da bismo svi trebali bar jednom godišnje, a idealno dvaput, posjetiti stomatologa radi kontrole zuba i usne šupljine te eventualnog čišćenja zubnog kamenca. Što se izbjeljivanja tiče, prvo se posavjetovati sa stomatologom i onda odlučiti kako dalje.

Također se nadamo da perete zube bar dva puta dnevno i da svakodnevno čistite prostor među zubima zubnim koncem prije ili poslije četkanja. Bitno je da konac redovito koristite. Uz to, nakon svakog obroka, a posebice nakon slatkih i/ili kiselih jela isperite usnu šupljinu običnom vodom grgljajući. Tako ćete smanjiti stvaranje bakterija, nagrizanje kiseline i šećera te održati zube ljepšim.

Soda bikarbona je čest sastojak zubnih pasta koje imaju jaču snagu čišćenja i/ili izbjeljivanja zuba. Želite li pojačati svoju omiljenu zubnu pastu, ona nema iskazano jako abrazivno djelovanje, četkicu slobodno prethodno pospite sodom bikarbonom te na nju istisnite zubnu pastu. Četkajte zube kao i inače, a nakon ispiranja tako pojačane zubne paste, osjetit ćete čišće zube no inače. Soda bikarbona balansira ph-vrijednost usne šupljine, ali je ipak abrazivna pa je samu nemojte koristiti svakodnevno.

Kurkuma. Da, dobro ste pročitali. Koliko god jak pigment imao, ovaj žuti indijski začin ima snagu pobojati tkanine i praktički sve oko sebe osim vaših zuba. Jednostavno četkicu za zube navlažite vodom i takvu umočite u prah kurkume. Zube uobičajeno iščetkajte. Kurkumu ostavite na zubima da djeluje između tri i pet minuta te dobro vodom isperite usta. Nakon toga još jednom operite zube zubnom pastom. To je to, vaši će zubi biti bjeliji. Izaberite stariju četkicu jer će vlakna požutjeti. Dobro operite umivaonik da ne upije pigment praha. Postupak ponavljajte nekoliko dana zaredom ili cijelog tjedna, odnosno dok ne postignete željeni rezultat.

Aktivni ugljen je najbolji u prirodnom čišćenju i posvjetljivanju zuba. On je također najbolji i za uklanjanje toksina iz tijela. Odličan je u liječenju trovanja hranom, lijekovima, kemikalijama i sl. Dolazi u obliku praha ili tableta. On poput magneta privlači toksine pa tako i pigmente i mrlje sa zuba. Dogodi li se da ga za pranja zubi progutate, neće vam, kao ni s kurkumom ili sodom, biti apsolutno ništa. Pazite s njim što se tiče odjeće i namještaja, jer se brzo upija u površine, a teško ga je ukloniti. Ipak, sa zuba se vrlo lako uklanja, a ostavlja ih besprijekorno čistim i bjeljima.

Istraživanja su također pokazala učinkovitost aktivnog ugljena kod održavanja ph vrijednosti usne šupljine što dodatno prevenira rast bakterija te karijesa i gingivitisa. Na prvu će vam se stavljanje aktivnog ugljena na zube učiniti nezamislivim, ali vjerujte nam da doista djeluje i neće vaše zube nepovratno uništiti, dapače, vaši će zubi biti još ljepši no inače.

Navlažite četkicu za zube vodom i namočite je u prah jedne smrvljene tablete aktivnog ugljena. Četkajte zube kao i inače te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Postupak možete na početku ponavljati nekoliko dana zaredom, a kasnije rezultat održavati primjenom jednom tjedno.

Imate li osjetljive zube, ne morate ih četkati već pomiješajte pola žličice ugljena, što je otprilike jedna tableta, s 30 do 50 ml vode i mućkajte mješavinu u ustima par minuta pa ispljunite. Ostavite da djeluje na zubima nekoliko minuta i zatim usta dobro isperite vodom. Za razliku od kurkume, aktivni ugljen možete koristiti nakon četkanja uobičajenom pastom za zube.

Za kraj, smijte se jer osmijeh otvara srce i dušu te nas čini sretnim i zdravim.