Hrvatska knjižnica za slijepe proslavila 50 godina

Hrvatska knjižnica za slijepe, jedina takva knjižnica u Republici Hrvatskoj koja se u novom tisućljeću otvara prema sve većem broju korisnika koji imaju različitih poteškoća s čitanjem standardnog tiska, proslavila je u zagrebačkom kazalištu 'Vidra' svoju 50. obljetnicu.

Na svečanosti je izvedena predstava Dramskog studija slijepih Novi život 'Zec na brajici', prikazan dokumentarni film o knjižnici 'Knjiga u glasu i dodiru' Marijane Sladetić - Drenski, a priređen je i glazbeni nastup Predraga Krajnovića, Petre Marković i Josipa Hrvoja te vokalnog ansambla Udruge slijepih Zagreb.

Sanja Frajtag, ravnateljica Hrvatske knjižnice za slijepe, podsjetila je kako je još 1921. u okviru Društva za izobražene slijepce postojala knjižnica, kojoj se u Drugom svjetskom ratu gubi trag, a od 1949. knjige se na brajicu počinju prepisivati ručno u Udruženju slijepih u Zagrebu.

Time je formirana zbirka knjiga za slijepe koje su se mogle posuđivati u udruženju, koja je poslužila kao temeljni fond pri osnutku knjižnice, istaknula je. Iz godine u godinu vladao je sve veći interes za knjigama, pa Savez 1969. osniva vlastitu tiskaru za proizvodnju na brajici, godinu dana kasnije s radom počinje prvi studio za snimanje zvučnih izdanja, a 2003. je započet projekt digitalizacije zvučnih knjiga.

Na inicijativu Hrvatskog saveza slijepih Vlada RH je 1999. donijela Uredbu o osnivanju Hrvatske knjižnice za slijepe kao javne ustanove u kulturi koja se financira iz državnog proračuna, što je rezultiralo većom proizvodnjom knjiga. Tada se uvodi i sve više novih usluga korisnicima, književne tribine, promocije knjiga, tematska predavanja istaknutih znanstvenika i koncerti ozbiljne glazbe.