Googleove mape odsad dostupne i bez internetske veze

Google je nadogradio svoju aplikaciju Android Maps, koja će korisnike voditi do određenog cilja i kada nisu spojeni na internet, prenosi BBC.

Novo sučelje omogućuje korisnicima da pronađu lokaciju poslovnih subjekata, njihovo radno vrijeme i telefonske brojeve. Tvrtka ocjenjuje da će nadograđena aplikacija najviše pomoći korisnicima u zemljama u razvoju, ali i turistima koji se u obilasku stranih zemalja moraju koristiti uslugama stranih operatera što je skupo.

Jedan stručnjak, međutim, upozorava da će vlasnici jeftinih mobitela morati žonglirati s podacima. Standardni Android smartphone obično ima četiri gigabajta i kada jednom preuzmete nekoliko aplikacija, glazbu, neki filmić, memorija je brzo potrošena, rekao je Ben Wood za CCS Insight.

Google, pak, navodi da će za preuzimanje zemljovida šireg područja Londona trebati 380 megabajta na uređaju, a za područje San Francisca oko 200 MB.

Direktorica za proizvode Amanda Bishop objavila je da su program razvijali oko četiri godine na sustavu Android, a proširit će ga i na Appleov sustav te tablete. O važnosti aplikacije najviše govori podatak da 60 posto planeta nema pristup internetu, ističe Bishop.