Šufnudle s tikvom, tostiranim orasima i medom

Ekipa Dobrog jutra posjetila je prije nekoliko dana sedmi Conpasta internacionalni kongres izvornih tjestenina u Karlovcu.

Zašto sajam tjestenine? Odgovara organizator Stjepan Odobašić: Tjestenina je kaže se srce gastronomije, ona je ljubimica i bogatih i siromašnih, Hrvati dakle sve više konzumiraju tjesteninu. Trenutno trošimo osam kilograma tjestenine po glavi stanovnika što je još uvijek malo u usporedbi s Amerikom koja troši 26 kilograma po glavi.

Tjesteninu obožavaju Talijani, ali je ipak najviše jedu Amerikanci. Uživamo u njoj i mi, ali nam nije na vrhu omiljenih namirnica. No u proizvodnji i kvaliteti domaće tjestenine ne zaostajemo za konkurencijom. Zaključili su to sudionici Internacionalnog kongresa izvorne tjestenine u Karlovcu.

Ivan Borovac
iz Udruge kuhara Karlovačke županije kuha tjesteninu više od 20 godina. Nema namirnice s kojom se mogu napraviti tako raznolika jela kao što se to može s tjesteninom. Tjesteninu volim raditi, znači nema mesa, nema povrća, nema voća koje se ne može koristiti s tjesteninom.

Jedemo ju stoljećima. Othranila je naše stare koji su nam ostavili u nasljeđe raznolika i ukusna jela od tijesta. Industrijski proizvedena tjestenina je za njega nepogrešiva, ali kuhar Ivan više se divi domaćoj proizvodnji. Nema jedinstvene tajne za izradu. Nije isto koliko brašno ima vlage, jesu li jaja kupovna ili domaća. Ako su domaća tjestenina će biti bolja, žilavija, žuća, čvršća, ako su brašna iz naših mlinova također je posebnija i kvalitetnija.

Nekoliko je domaćih izvornih vrsta. To su fuži, šurlice, pljukanci, ali loš ništa od toga nije zaštićeno ni na području Hrvatske, ni na području EU. Osim što su se posljednjih godina turisti pomamili za domaćom tjesteninom, ona je ove godine svoju publiku pronašla i preko bare.
 
Svi koji su jelo kušali uvjerili su se u savršenstvo okusa domaće tjestenine. Ona polako postaje jedan od aduta hrvatske gastronomije. Zato je češće uvedite u svoju prehranu.

 
Šufnudle s orasima i medom

Kuharica Ivana Vukmanić, koju ćete gledati u novoj sezoni Krušaka i Jabuka, također voli tjesteninu. Samo za nas je u 10 minuta pripremila tradicionalno jelo karlovačke županije uz malo odmak. 

Za tijesto:
     butter tikva
     glatko brašno
     maslac
     jaja

Za umak:
     nasjeckani orasi
     maslac
     med

Tikvu prvo ispecite i ohladite. Od mesa tikve, brašna (u omjeru 1 :1), maslaca i jajaja umijestite tijesto za šufnudle. Šufnudle skuhajte u slanoj vodi, a kuhane prebacite u hladnu vodu. Na tavu stavite maslac, dodajete nasjeckane orahe, pustite ih tek da zamirišu pa dodajte i med. Dobro promiješate i nakon par minuta dodjate skuhane šufnudle i još jednom promješajte. Servirajte još toplo.

U slast!