Tjedan izraelskog filma u Zagrebu

Filmom 'Oproštajna zabava' - crnom komedijom o prijateljstvu i smrti u zagrebačkom kinu Europa počeo je sedmi Tjedan izraelskog filma.


U sklopu manifestacije koju organizira Veleposlanstvo Države Izrael do 13. studenog zagrebačkoj će se publici na besplatnim projekcijama predstaviti 15 recentnih filmskih ostvarenja izraelskih redatelja.

Uz 'Oproštajnu zabavu' , prve večeri prikazano je i 'Utočište' , uslijedio je dokumentarni film 'Rock u crvenoj zoni'  o glazbenicima iz grada Sderot na rubu pustinje Negev, te 'Pustinjske jabuke' , o djevojci iz ortodoksne obitelji koja se počinje zanimati za sekularni svijet. Film 'Ples s Torom'  prati 13-godišnjaka koji je odlučan zaslužiti čast nošenja svitaka Tore na blagdan Simhat Tora, a 'Vice Versa'  nevin odnos pobožnog studenta i bolesne djevojke.

U programu su još dva dokumentarna filma – 'Slomljene grane' , animirano djelo o ženi koja je uoči početka Drugog svjetskog rata kao tinejdžerka napustila Poljsku i došla u Izrael, te 'Sabena 571'  o otmici iz 1972. na letu 571 na putu od Bruxellesa do Tel Aviva.

Prikazat će se i film 'Silazak uzbrdo'  o jednom sunčanom danu u Haifi, gdje se prate, a možda i susreću, sudbine dvaju muškaraca, te 'Čovjek u zidu'  o nestanku i potrazi za čovjekom koji je otišao prošetati psa i nikada se nije vratio.

'Posuđeni identitet'  je priča o palestinsko-izraelskom dječaku iz Tire kojega roditelji pošalju u prestižni židovski internat u Jeruzalemu, a 'Zbogom Bagdadu' , nastao prema romanu Elija Amira, o iračkoj židovskoj zajednici kao najstarijoj židovskoj zajednici na svijetu.

Tjedan izraelskog filma zatvarit će dokumentarni film 'Silicijski Wadi' , koji tijekom dvije godine slijedi četiri startupa, od ideje na salveti do uspjeha ili propasti te filmovi 'Pored nje' o djevojci koja sama odgaja sestru s posebnim potrebama i 'Tuviansky', priča iz 1948. o satniku izraelske vojske i bivšem bojniku u britanskoj vojsci.