Božidar Boban i Miro Belamarić dobitnici nagrade Hrvatskog glumišta

Dramski umjetnik Božidar Boban te dirigent i skladatelj Miro Belamarić ovogodišnji su dobitnici nagrade Hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Objavljeno je to na konferenciji za novinare u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu.

Glumac Božidar Boban pripada posljednjoj generaciji Gavellinih učenika na zagrebačkoj Akademiji na kojoj je diplomirao 1962. godine. Bio je podjednako uvjerljiv tumač klasičnog i modernoga kazališnog repertoara.

Uz ime proslavljenog dirigenta i skladatelja Mire Belamarića, koji živi u Austriji, vežu se neke od najpoznatijih opera koje su u drugoj polovini prošloga stoljeća označile vrhunac cjelokupne hrvatske operne produkcije. Napisao je i dvije opere, "Ljubav don Perlimplina" prema Lorcinu predlošku i von Hotvathove "Priče iz Bečke šume" koje su dale značajan doprinos hrvatskoj opernoj ostavštini.

Nagrade hrvatskog glumišta bit će dodijeljene 24. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a dodjelu ćete u izravnom prijenosu moći pratiti na programu HTV-a.