Održano deveto izdanje 'Sevdaha u Lisinskom'

Sevdalinka nije samo pjesma, to je i način života koji slavi ljubav, zajedništvo, ljepotu. Uz sevdalinke osjećamo da je život lijep i kada smo usamljeni i tužni te kada ljubav boli. A što ima ljepše od osjećaja da smo doista živi, pa čak i onda kada smo melankolični. Tako kažu obožavatelji sevdalinki.

Poklonici lijepih bosanskih sevdalinki ponovno su došli na svoje 9. studenog kada se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održao tradicionalni, deveti po redu 'Sevdah u Lisinskom'.
 
Na koncertu su nastupili Nedžad Salković, Enes Begović, Merima Njegomir, Azra Husarkić, Sejo Pitić, Reuf Feković, Ante Prkaćin, Ibro Bublin, Ivan Jelić, a specijalni gosti bili su grupa Divanhana iz Sarajeva i zagrebački zbor Bulbuli. Izvođače je pratio Narodni orkestar koji vodi maestro Dinko Mujanović.

Sevdalinka je gradska ljubavna pjesma koja predstavlja jedinstven glazbeni izričaj u Bosni i Hercegovini, a koji se može pohvaliti dugom i bogatom tradicijom. Svojom strukturom sevdalinke su vrlo kompleksne pjesme, prepune emocija. Riječ sevdalinka potječe od arapske riječi 'sevda', a u bosanskom jeziku pojam 'sevdah' dobio je značenje čežnje, ljubavnog žara i ljubavnih jada.

Kako je bilo na devetom izdanju 'Sevdaha u Lisinskom' doznala je Martina Validžić.