6. festival 'Zagreb, grad poezije' posvećen Tinu Ujeviću

Cjelokupni program 6. festivala 'Zagreb, grad poezije' koji traje od 10. do 12. studenog posvećen je velikom hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću u povodu šezdesete obljetnice njegove smrti.

Uoči 60-te obljetnice na najvažnijim lokacijama i prostorima koji su obilježili Zagreb i Tinov život, 'Teatar poezije' oživio je fragmente njegova literarnog djela. Tako su nas 'Pod starim krovovima', 'Blato' i 'Kazališna kavana' podsjetili na Zagreb kakav je nekad bio i istodobno nam u njega donijeli - dašak Pariza.

Bogatstvo duha, dubinu misaonih podviga, enciklopedijsku širinu interesa i obaviještenost o problemima kulture i umjetnosti. Sve te osobine svoga intelekta Tin Ujević obilno je rasuo na nekoliko tisuća stranica esejističke, feljtonističke i znanstveno-popularne proze. Iako u široj javnosti po tome nije prepoznat, Ujević je napisao i obujmom ne preveliku, ali vrlo vrijednu pjesničku prozu, s izvornom stvaralačkom snagom.

Reprezentativni izbor njegovih književnih studija i eseja našao se u knjigama 'Ljudi za vratima gostionice' i 'Skalpel kaosa'. U njima se na specifičan način prožimlju osobne ispovijesti autobiografskog karaktera i bizarnost vlastitih stajališta o mnogim pitanjima umjetnosti.